Oslo Børs forlenget det kraftige fallet hittil i år fredag, tynget av de oljerelaterte aksjene.
Oljeprisen sank igjen under 30 dollar fatet. Hovedindeksen falt med 1,2 prosent.
Det John Fredriksen-dominerte riggselskapet Seadrill fortsatte kraftig ned fredag med et fall på 7,9 prosent til 19,80 kroner.
Det er den laveste kursnoteringen noensinne for selskapet, som hittil i år har falt over 35 prosent. Også Storebrand-aksjen falt med over fem prosent fredag til 30,20 kroner.
– Den lavere oljeprisen er opplagt dårlig nytt for Norge, og tynger Børsen. Hvor langt det skal falle, er imidlertid vanskelig å si. «Fallende kniv»-metaforen er passende, sier investor Jens Ulltveit-Moe til DN, og sikter til at det kan være farlig å forsøke å gripe en fallende kniv.
Ulltveit-Moe mener fallet i oljeprisene er en typisk overreaksjon, men tror ikke på noen utpreget snarlig oppgang.
Han tror prisene kan hente seg inn opp mot 45 dollar mot slutten av året, men mener prisoppgangen videre derfor vil gå sakte.
Kun dårlige nyheter
Ledende oljeanalytikere er mer pessimistiske. De mener utsiktene for bedring i overskuelig fremtid er ikke-eksisterende.
– Det er ingenting som tyder på at vi ikke skal videre ned. Det er kun dårlige nyheter, sier oljeanalytiker Thina Margrethe Saltvedt i Nordea Markets.
Saltvedt tror oljeprisene skal falle til rundt 25 dollar før man kan begynne å håpe på at det snur.
– 30 dollar er et stort og viktig nivå. Nå har vi dyppet tærne der to dager på rad og sett at vi kom under, og når det ikke har kommet noen ordentlig press opp, tenker mange at det bare er å kjøre på nedover, sier sjefanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB.
Hovedårsaken bak raset i oljeprisene de seneste dagene er de stadig sterkere tegnene på at Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) innen kort tid vil bekrefte at Iran har oppfylt betingelsene i atomavtalen med den såkalte P5+1-gruppen, som består av de fem faste medlemslandene i FNs sikkerhetsråd, pluss Tyskland.
Dette vil utløse en fjerning av de internasjonale sanksjonene mot Iran, som vil tillate landet å igjen eksportere så mye olje som de bare orker.
Ifølge forskjellige nyhetsrapporter, har iranerne i underkant av 50 millioner fat olje liggende i tankskip ved kysten som er klar til å dumpes i markedet så snart sanksjonene løftes.
Priskrig blant rivaler
Analytikerne estimerer i tillegg at Irans oljeproduksjon vil stige med 400.000-500.000 i løpet av de første halvåret etter sanksjonsfjerning. I løpet av det første året blir det nesten helt sikkert enda mer.
Det er imidlertid ikke kun den ventede økningen av tilgjengelig olje i markedet som er dårlig nytt for den oljetunge Oslo Børs.
Det stadig surere forholdet mellom Saudi-Arabia og Iran ligger ifølge Saltvedt an til å føre til en styrkeøkning i priskampen for markedsandeler når Irans fulle eksportkapasitet returnerer til det globale markedet. Tidligere har mange markedsaktører holdt en knapp på en rebalansering av oljemarkedet mot slutten av 2016, men ifølge Nordea-analytikeren er dette nå blitt urealistisk.
– Tidspunktet for rebalansering blir bare skjøvet lengre og lenger ut i tid. Nå ligger det an til at vi ikke får noen balanse mellom tilbud og etterspørsel i oljemarkedet før slutten av 2017, bemerker Saltvedt.
Nødvendig med lavere priser
– Det overordnede bildet er at markedet må bremse ytterligere, og da er det innen skiferolje i USA kuttene må komme, sier Schieldrop.
SEB-analytikeren forklarer at den amerikanske oljeproduksjonen ikke har falt så mye som markedet behøver, på grunn av investeringer som ble gjort før prisraset startet.
– Skiferolje må bremse mer, og da må prisene falle mer. Det er denne justeringen markedet gjør nå, sier han.
Les også:
- Duket for årets store visningshelg
Nå har 28.000 norske oljejobber forsvunnet
Se DNtv: Dette skal du se etter på visning
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.