En ny studie fra analyseselskapet Wood Mackenzie advarer om at globale oljemarkeder kan oppleve et oljeunderskudd på 4,5 millioner fat per dag innen 2035 hvis ikke letevirksomhet i oljebransjen ikke oppnår enn bedre suksessrate enn i dag.

«Vi kan se et oljeunderskudd på 4.5 millioner fat per dag innen 2035 hvis det nåværende gjennomsnittet på oljefunn tilsvarende åtte milliarder fat i året opprettholdes. Derfor er størrelsen og typen oljefunn kritisk avgjørende for å opprettholde langsiktig tilbudsvekst av olje.», heter det i en fersk rapport fra selskapet onsdag.

SKEPTISK: Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets.
SKEPTISK: Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Oljefunn har «skuffet»

Bakgrunnen for denne konklusjonen er ifølge analyseselskapet at oljefunn har «skuffet» de siste årene ettersom årlige oljefunn er mer enn halvert fra 2008 til 2015. Ifølge Wood Mackenzie er undersøkelsen basert på analyser av alle omtrent 7.000 konvensjonelle oljefelt oppdaget siden år 2000.

Når dette kombineres med at letebudsjettene er betydelig kuttet i oljeselskaper over hele verden som følge av omstillingen etter oljeprisfallet siden 2014, er konklusjonen fra Wood Mackenzie dyster:

SKEPTISK: Thina Margrethe Saltvedt, oljeanalytiker i Nordea Markets. Foto:
SKEPTISK: Thina Margrethe Saltvedt, oljeanalytiker i Nordea Markets. Foto: (Foto: Øyvind Elvsborg)

«I 2016 vil oljeindustrien investere på et nivå som ligger på halvparten av det som er sett i tidligere år. Betydelige oljefunn etter 2000 er har sikret oljetilbudet på mellomlang sikt, men med mindre global letevirksomhet lykkes bedre fremover vil fortsatt tilbudsvekst ikke lenger være bærekraftig på lang sikt.»

Analysen til selskapet viser at 2,9 milliarder fat olje ble oppdaget og 40 milliarder dollar ble investert i leting i løpet av 2015.

Kommer med motargument

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus er skeptisk til konklusjonen om at vi kan få oljemangel frem mot 2035.

- Et motargument mot dette er i alle fall at det ikke er sikkert man trenger å finne så mye nye oljeressurser, sier han.

Kjus trekker frem tre grunner til dette:

  • Teknologisk utvikling som øker «recovery rate» i oljeutvinning.
  • Stigende oljepris vil øke ressursbasen.
  • Skiferolje i USA er ennå ikke fullstendig tatt med i grunnlaget for de formelle ressursanslagene.

Kjus legger til grunn at teknologiske forbedringer kan føre til at man fremover kan øke andelen olje man får opp fra bakken, såkalt «recovery rate». I dag er denne andelen som regel mellom 35 og 40 prosent.

Dersom man øker «recovery rate» fra 35 prosent til 50 prosent innen 2035 vil det føre til 13 milliarder fat i året de neste 20 årene, ifølge Kjus. Hvis man legger til de åtte milliarder fatene per år som Wood Mackenzie nevner i sin rapport vil dette utgjøre 21 milliarder fat i året i samme periode.

Kjus legger til grunn British Petroleums anslag om at det per i dag er 1.700 milliarder fat påviste oljereserver i verden.

- I tillegg vil rapporterte ressurser stige bare ved at oljeprisen stiger. Ressursgrunnlaget skal jo være økonomiske utvinnbare ressurser, så bare ved at oljeprisen stiger så stiger ressursgrunnlaget i verden, sier Kjus.

Veksten i amerikansk skiferolje de siste årene tok oljemarkedet på sengen og var en av de største bidragsyterne til oljeoverskuddet som sendte oljeprisen ned fra 115 dollar fatet til 27 dollar fatet tidligere i år. Kjus mener det fortsatt er uklart hvor store skiferoljeressurser som faktisk finnes i USA.

- Skiferolje i USA enda ikke er i nærheten å være tatt med i grunnlaget for de formelle ressursanslagene, sier han.

Tror ikke på etterspørselen

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets er også skeptisk, men trekker frem et annet poeng.

- Jeg aner ikke hvor de har hentet etterspørselsanslagene sine fra, men jeg tror ikke oljeetterspørselen vil være like stor som disse anslagene legger til grunn, sier hun.

Saltvedt tror oljeprisen vil stige fremover, og at dette vil øke teknologiske gjennombrudd i andre sektorer. Det vil igjen føre til lavere etterspørsel for olje, mener hun.

- Mer effektiv transport og teknologiske fremskritt innen blant annet elektriske biler og batterier vil gi et helt annet etterspørselsbilde fremover, det vil gjøre at tilbudsunderskuddet blir så stort, sier Saltvedt.

Hun tror på tross av dette at de reduserte oljeinvesteringene vil få konsekvenser i oljemarkedet.

- Jeg er enig i at investeringene har gitt lite uttelling, særlig de siste par årene. Man kan få en periode med strammere tilbud, og da vil prisene stige betraktelig, sier hun.

 

Anbefalt av DNtv:

Slik blir den nye terminalen på Gardermoen
Om et år kan du ankomme nye terminal nord på Gardermoen. Bygget preges av moderne arkitektur og nye tanker for hvordan samme terminalbygg kan brukes for både innenlands- og utenlandspassasjerer.
01:51
Publisert:

Westerdals tilbyr tidligere elever 40-62.000 kroner på konto før sommeren
Westerdals tilbyr 50 millioner kroner til tidligere studenter som har betalt for mye skolepenger. Det tilsvarer 60 prosent av det de har betalt for mye.
02:36
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.