- Et fall på én dollar har ingen ting å si, det har såpass liten betydning at det ikke blir noen svingninger av det. Men er det ti dollar fra eller til begynner vi å se effekter, sier oljeanalytiker Thina M. Saltvedt i Nordea.
Oljeprisen falt ytterligere tilbake fredag morgen etter det kraftige fallet på over tre dollar fatet torsdag. Senere har prisen snudd litt opp, men et fat nordsjøolje med levering i januar, handles fremdeles til under 80 dollar fatet, nærmere bestemt til 78,12 dollar i 11-tiden fredag.
Bremser opp
- Vi ser at investeringer i oljesektoren blir bremset opp på grunn av det kraftige fallet i oljeprisen, prosjekter stopper opp rett og slett. Oljeselskapene sliter med høye kostnader i utgangspunktet. Først måtte de bryte ned på kostnadsveksten, fordi den har vært så høy de siste årene. Det har gått greit når oljeprisen har vært høy, men når den faller så mye som den gjør nå så blir det et voldsomt press på oljeselskapene fordi inntjeningene vil falle, sier Saltvedt.
Oljeanalytikeren forklarer at bremsen på aktivitet i oljesektoren har stor betydning for arbeidskraft.
- Når oljeselskapene bremser opp reduseres etterspørselen etter alt som har med olje å gjøre, og etter hvert reduseres også etterspørsel etter arbeidskraft i den sektoren. Det har vi allerede sett konsekvenser av, oppsigelser og antall arbeidsledige øker fordi man rett og slett har behov for mindre arbeidskraft når mindre prosjekter er i gang. Det blir mindre press på lønninger, og mindre lønnsvekst, sier Saltvedt.
Påvirker boligmarkedet
Hun peker på at vi har blitt mer og mer avhengige av olje, og at mindre etterspørsel i denne sektoren påvirker andre pådrivere i økonomien, og at det gir et lavere press i hele økonomien.
- De to store driverne av norsk økonomi har vært oljeinvesteringer og boliginvesteringer. Når oljeinvesteringene blir svakere demper det veksten i norsk økonomi. Presset i boligmarkedet i Stavanger har roet seg mye på grunn av en svakere utvikling i oljemarkedet. Boligmarkedet generelt går ikke dårlig akkurat nå, men det bremser jo opp det også. Det er ikke like stort press der som det var for et par år siden, sier Saltedt.
Ifølge oljeanalytikeren etterspør vi mindre av alt dersom det blir mindre etterspørsel i oljesektoren.
- Et dempet lønnspress gir også lavere forbruk. Er det mindre aktvitet der etterspør vi mindre av alt fra frisører til bolig, sier hun.
Positivt for verdensøkonomien
Saltvedt peker på at oljeprisfallet stort sett er godt for verdensøkonomien fordi pengene flyttes fra oljeprodusenter til oljekonsumenter.
- Effekten av en høyere oljepris for oljeprodusentene bidrar ikke like mye til vekst som en lavere oljepris for oljekonsumentene. Når oljeprisen faller får de store importlandene mer å rutte med, og det gir en bedre økonomi til konsumentene og det bidrar mer til vekst enn at produsentene tjener enda mer. En lavere oljepris er definitivt godt for verdensøkonomien, sier hun.
Mens seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB sa til DN fredag at de tradisjonelle eksportørene i Norge ville tjene godt på at oljeprisene faller, peker Saltvedt på at Norge er veldig oljeavhengig.
- Når vi tjener mindre på oljen kommer det mindre penger inn til oljefondet og vi får mindre å rutte med i forhold til fire-prosentregelen, sier Saltvedt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.