Vindafjord kommune i Nord-Rogaland med bare 8706 innbyggere skinner av oljerikdom. Her ligger milliardforetak på rekke og rad.
Et gigantverft utruster rigger, et annet river plattformer og to brødre har gjort milliardbutikk av oljerådgivning.
Nå øker uroen. Oljebygda Ølen, som ble slått sammen med Vindafjord i 2006, opplever det uhørte. Verftet sier opp folk.
Oljeselskapene kniper igjen
Oljeselskapene vil nemlig ikke være med på galeien lenger.
I de siste tre årene har nemlig oljeprisen stått stille, mens kostnadene har steget med ti prosent i året.
Kostnadsøkningene er et internasjonalt fenomen, men flere utredninger peker også på særnorske ekstrakostnader.
Statoil sier opp folk, utsetter utbygginger, skrinlegger prosjekter og krever nye samarbeidsmodeller med leverandørindustrien. Under Statoils årlige strategioppdatering i London fredag kunngjorde selskapet at investeringsbudsjettet barberes med 30 milliarder kroner over de neste tre årene, tilsvarende en åtte prosents reduksjon.
Må si opp folk
Konsernsjef Arne Birkeland i riggverftet Westcon i Ølensvå har nylig annonsert at det familieeide verftet med drøyt 500 ansatte skal permittere 100 og si opp 16 medarbeidere.
Han mangler riggoppdrag.
Nå setter Birkeland sin lit til at oljeprisen vil holde seg høy, slik at det blir en del å gjøre fremover.
– Dette er et sted hvor det er helt greit at noen har suksess. Naboen unner dem det. Men naboen vil anstrenge seg for å gjøre det enda bedre. Andre plasser er det mer slik at hvis noen lykkes, sitter andre folk rundt og sier at han må ha hatt flaks, sier Birkeland til Dagens Næringsliv.
To store brødre
Blant dem som har hatt suksess i Vindafjord, er det vanskelig å komme utenom Sigmund og Tor Erling Lunde.
De startet med henholdsvis data- og konsulenttjenester på 80-tallet. Så slo de seg sammen til data- og konsulentbedriften Omega i 1990. Ifjor hadde konsernet rundt 1000 ansatte, kontorer i flere land, halvannen milliard kroner i omsetning og et årsoverskudd på nær 60 millioner kroner. Fortsatt kontrollerer de to brødrene drøyt førti prosent av selskapet.
Sigmund Lunde er imidlertid ikke redd for mer kostnadsbevissthet i oljebransjen.
– Kostnadsfokuset har vi stor sans for. Det gir nye muligheter for oss. Vi er ikke dyre. Våre timerater er på nivå med kostnadene selskapene har på sine egne ansatte. Stopper prosjektene helt opp, kan det være et problem. Men litt saktere fart går bra, det var for mye armer og ben i 2007.
Les hele saken på Ipad og i Dagens Næringsliv papirutgave mandag.
Les også:
Amerikansk oljegigant nøler med å investere i Norge
Statoil kutter oljeinvesteringene med over 30 mrd.
Oljemilliardær mener hele Statoil-ledelsen bør gå
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.