Det velrennomerte oljeanalyseselskapet Rystad Energy mener investeringstoppen i oljeservice er nådd og at utflatingen allerede er i gang. De neste årene vil ha skremmende lav vekst.
- Akkurat nå har kostnadene økt med globalt 12 prosent årlig totalt, hvis vi bare ser på investeringene til de store oljeselskapene så har de vokst 17 prosent hvert år. Samtidig har oljeprisen gått svakt oppover. Det sier seg selv at marginene spises opp. For å beskytte utbyttet må selskapene enten selge unna eierandeler eller begrense investeringene, sier Rystad til DN.no.
Les også: Bremser oljeletingen neste år
Men etter kun to år merkes investeringstørken på leveransene, oljeprisen stiger igjen, og investeringstakten må økes, spår analytikerne.
- Dynamikken blir slik at nå blir det en nedkjøling i 2013 og 2014, som seskapene er nødt til å ta. Effekten blir for lite ny olje i markedet i 2016 -18. Vi tror man ser effekten i 2015 og da er man enten nødt til å akseptere lavere nivå på den globale oljeproduksjonen enten gjennom å finne nye energikilder eller at verdensøkonomien er svak.
- Vi tror det er lite sannsynlig. Dermed tror vi effekten er at man må skru opp investeringene igjen, sier han.
Les også: - Vi er nå begynt på oljeprisens nachspiel
Offshoremarkedet holder seg sterkt
Men når veksten tar seg opp igjen vil den lande på et mer normalt nivå.
- De siste ti årene har vi hatt ekstremt høy vekst på 16 prosent årlig mellom 2002 og 2012. Det kom etter en ekstremt svak periode i oljeservice som fordret investeringer i hele kjeden samtidig, sier Rystad.
- Vi tror det nå blir en vekst på 4,5 prosent i to år fremover, men i det tallet ligger det offshore-vekst på åtte prosent og onshore-vekst på 3,8. Men etter det ser vi en vekst på syv prosent, hvor offshore stiger ni prosent årlig, frem til 2020.
Hva slags effekt får dette på norsk oljeservice?
- Effekten blir ikke så stor på norsk oljeservice. Veksten i investeringene har vært på 17-18 prosent i Norge de siste årene. Nå ligger det an til en vekst på 13 prosent i år, mens vi neste år tror det kjøles ned til seks prosent. Så er jo norsk sokkel og norske investeringer er eksponert for offshore internasjonalt, og den vil fortsatt ha en robust vekst, selv på en svak økonomisk utvikling, sier han.
Les også: Spår ny boom for offshore-olje
På grønt nivå
- Et interessant apropos er at man ved en vekst på fire prosent i investeringene er nede på en oljeutvinning som oppfyller togradersmålet i rapporten til FNs klimapanel. Men det tror ikke vi at er et sannsynlig scenario, for man klarer ikke bygge opp alternative energikilder raskt nok, sier Rystad.
Les også: - Vi er nå begynt på oljeprisens nachspiel
Global klimaavtale vil bremse norsk oljeutbygging
Advarer mot oljedopet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.