Oljefondet landet sitt femte beste resultat i fondets historie i 2010.
Oljefondsjef Yngve Slyngstad la fredag formiddag frem resultatet fra forvaltningen av den norske pensjonsformuen, og han kunne skilte med en avkastning på 9,4 prosent i 2010. Det er 1,1 prosentpoeng mer enn fondets referanseindeks.
Fondets markedsverdi var ved utgangen av året på 3.077 milliarder kroner, en oppgang på tilsammen 437 milliarder kroner i løpet av året.
- I et år som var preget av en europeisk statsgjeldkrise og frykt for økonomisk tilbakeslag i Europa, fikk fondet sitt femte beste resultat noensinne, sier Slyngstad.
Steve Jobs bidro positivt
Av fondets aksjeinvesteringer var det materialsektoren som gjorde det best i 2010, fulgt av industri- og konsumvaresektorene. Enkeltinvesteringen som ga høyest avkastning målt i kroner, var i Nestlé. Deretter fulgte Apple og Royal Dutch Shell.
De største verdifallene kom fra spanske Banco Santander, BP og Banco Bilbao Vizcaya Argentaria i Spania.
Veldig fornøyd sentralbanksjef
Oljefondet driver med såkalt aktiv forvaltning, det vil si at det meste av forvaltningen styres gjennom en referanseindeks fastsatt av Finansdepartementet, men at forvalterne i oljefondet i tillegg kan gjøre investeringer og vekting som ikke matcher indeksen perfekt.
Argumentet er at kunnskap og kompetanse skal gi oljefondet mer penger i kassen enn dersom det hadde drevet passiv indeksforvaltning.
I 2009 hadde oljefondet en meravkastning på hele 4,1 prosent.
Sentralbanksjef Øystein Olsen var også tilstede da Slyngstad la frem rapporten:
- For meg er det en glede å presentere disse resultatene, hovedstyret er veldig fornøyd med forvaltningen for 2010, sier Olsen.
Fortsatt store svingninger
Oljefondet har tidligere måttet tåle kraftig kritikk av forvaltningen av fondet, etter at fondet blant annet tapte 23 prosent av verdien i 2008. Året etter var fondet opp 25 prosent.
- Fondets avkastning har sett betydelige svinginger, men vi har kommet svært godt gjennomk den verste finanskrisen verden har sett, sier Slyngstad.
Han understreker at man må belage seg på av fondet kommer til å svinge mye også fremover.
- Svingningene er store, og man må forvente årlige svingninger på 220 milliarder kroner. Det er likevel mindre enn de 600 milliarder som vi har tidligere har hatt, sier Slyngstad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.