Oljefondet er nødt til å gå stille i dørene.
Som en av verdens desidert største investorer vil alt fondet gjør bli fulgt med argusøyne i finansmarkedene. Enkelte kvartaler blir fondets aksjeavdeling tilført over 100 milliarder kroner som skal investeres i selskaper verden over.
- Gitt størrelsen og fotavtrykket vi har i markedet er utfordringen for oss at vi må kunne finne den naturlige likviditeten og at vi må kunne skjule fotavtrykket mest mulig, sier Geir Øyvind Nygård i Norges Bank Investment Management.
Han har ansvaret for oljefondets såkalte markedsnære strategier. Rundt 75 prosent av oljefondets aksjebeholdning, det vil si rundt 1700 milliarder kroner, forvaltes med en slik strategi. Det betyr at pengene skal plasseres i markedet etter referanseindekser som Finansdepartementet har fastsatt.
Som verdens største statlige fond er det helt umulig for oljefondet å følge en ren indekseringsstrategi, der en slavisk følger endringene i indeksene.
- I praksis er det litt mer komplekst enn som så. For det første vil fondets størrelse alene gjøre det umulig å følge en ren indeksseringsstrategi, sier Nygård.
Må gjøre store kjøp
Dersom det for eksempel kommer inn et nytt europeisk selskap i referanseindeksen må fondet med dagens størrelse i gjennomsnitt kjøpe over to prosent av alle aksjene selskapet. Dersom oljefondet går umiddelbart ut i markedet for å kjøpe alle aksjene, sier det seg nesten selv at prisen på aksjene vil stige markert.
- Dette er normalt mange dagers fullt handelsvolum for et slikt selskap, sier Nygård.
En ren indeksstrategi vil ifølge Nygård bli svært forutsigbart og gjøre det mulig for andre investorer å utnytte fondets bevegelser. Dessuten er det også er mange andre forvaltere som følger denne strategien.
- Vi forsøker selvfølgelig å unngå å handle i samme retning og i samme tid som andre, passive indeksforvaltere. Og vi prøver også i større grad å utnytte den naturlige likviditeten i markedet, der det finnes andre kjøpere som er interesserte i å gjøre det motsatte av oss.
Triks i ermet
- Har dere noen triks for å skjule fotavtrykkene i markedet?
- Det er et samarbeid mellom de som sitter på forvaltningssiden og de som sitter på tradingsiden. Vi som er porteføljeforvaltere vil sørge for å sende ordre som er mulig å gjennomføre på en kostnadseffektiv måte.
- Så er det mer opp til tradingssiden å skjule den på en god måte i markedet. Man kan handle elektronisk, gå direkte på motparter for å søke likviditet eller man kan gå i dark pools, sier Nygård.
Dark pools er et begrep som brukes om handelsplattformer der man kan handle store aksjeposter uten at prisene blir offentlig kjent før etter at handelen er gjennomført.
Kan avvike mye
Han kaller strategien som fondet følger for en «utvidet indeksering». På kort sikt vil en slik strategi kunne avvike betydelig fra en ren indekseringsstrategi. På lang sikt mener imidlertid Nygård at det er rimelig å anta at eksponeringen mot selskapene vil være relativt lik som ved en ren indekseringsstrategi.
- Avkastningen og risikoprofilen vil være ganske tilsvarende, sier Nygård.
LES OGSÅ:
Slik tjener han penger på markedsuroen
Nå blir en del av denne gaten din
Har tjent 1.000 milliarder på 15 år
Her er investerer vi aller mest
Oljefondet svir av 11 milliarder på shoppingsenter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.