Toppsjef Yngve Slyngstad i NBIM mener oljefondet aldri hadde vært så stort som det er i dag om det ikke hadde vært for globaliseringen. I mer enn tjue år har den gjort det mulig å bytte stadig større oljeinntekter med aksjer og rentepapirer verden over.
Men noen steder har fondet fortsatt begrenset tilgang.
- Vi ville gjerne hatt ti prosent av renteinvesteringene i Kina, for eksempel, sier Slyngstad.
Oljefondet er i likhet med andre internasjonale investorer nærmest utestengt fra å ta større del i utviklingen i den største av vekstmotorene i verdensøkonomien.
- Det er store utfordringer for oljefondet og andre internasjonale investorer å gå inn i Kina, sier Slyngstad.
Begrenset markedstilgang
På høstkonferansen til Samfunnsøkonomene onsdag forklarte toppsjefen i oljefondet at det ikke finnes et velfungerende marked i landet.
Utenlandske investorer må ha godkjennelse fra kinesiske myndigheter for å investere, og kun innenfor den rammen myndighetene setter.
Oljefondet har fått lisens for en kvote på inntil 750 millioner dollar. ”Nesten ingenting”, ifølge Slyngstad. Likevel har fondet etablert et kontor i landet, nærmest som en lyttepost og investering.
- Realistisk sett har vi en tredve års horisont, sier han.
Enorm børsaktivitet
Samtidig koker børsmarkedene i Midtens rike. Ventelisten over selskaper som ønsker å gå på børs er lang. Dette har ført Hong Kong, Shanghai og Shenzhen til topps over de største og mest aktive børsene i verden.
Av disse er det i hovedsak Hong Kong-børsen som er ”strukturelt” interessant, ifølge NBIM-sjefen. Der er det flere statskontrollerte selskaper, som på sikt og i større grad kan komme på private hender. Han trekker frem sektorer som telekom, olje og banker.
Shanghai og Shenzhen har på sin side en større andel private selskaper, der det ”ikke er mulig å investere”, ifølge Slyngstad. Han legger likevel til at man har latt enkelte av fondets eksterne forvaltere investere på disse børsene.
Les også:
- Nå skal vi kjøpe mye
Børsras kan gi tvangskjøp for Oljefondet
Om ti år blir Norge rentenist
Norge har mer oljepenger i bakken enn i banken
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.