Oljefondet solgte seg ut av 54 kullselskapet i 2015, ifølge den tyske miljøorganisasjonen Urgewald og Fremtiden i våre hender.
- Den dårlige nyheten er at det gjenstår 70, sier leder Arild Hermstad i Fremtiden i våre hender, i en melding.
Ut av kull
Selskapene som er solgt utgjør 10,9 milliarder kroner.
Dette er under 20 prosent av summen Oljefondet selv anslo at det måtte selge som følge av Stortingets vedtak om å kutte ut kullselskaper, ifølge organisasjonene, som viser til et brev fra Norges Bank til Finansdepartementet ifjor.
Det var ifjor at Stortinget vedtok nye kriterier for uttrekk av kullselskaper, som omfatter alt fra rene kullgruveselskaper og energiselskaper som benytter seg av kull.
De nye retningslinjene fikk virkning fra 1. februar 2016.
Reagerer på kullkjøp
Organisasjonene trekker frem at Oljefondet ikke har solgt seg ut av det de mener er tre selskaper de mener har vel mye kull på samvittigheten:
* Tyske RWE, Europas største C02-utsplipper. Her økte eierandelen til Oljefondet.
- Vi mener dette er det motsatte av det Stortinget ønsker, sier Hermstad.
* Amerikanske Duke Energy, som i fjor ble dømt for vannforurensning.
* Kinesiske Huaneng, som planlegger å bygge ut over 66.000 MW ny kullenergiproduksjon.
- Det er vanskelig å forstå hvorfor Norges Bank ikke har solgt seg ut av disse selskapene, sier leder Heffa Schuecking i Urgewald.
Organisasjonene har også funnet ut at Oljefondet solgte seg ut av det polske kullselskapet PGE, men gjorde en ny og større investering i obligasjoner utstedt av det samme selskapet.
Dette svarer fondet
Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter Oljefondet svarer slik på kritikken:
"De nye kriteriene for observasjon og utelukkelse fra Finansdepartementet, der de nye kullrelaterte kriteriene er inkludert, ble innført 1. januar 2016 og operasjonalisert fra 1. februar 2016. Vi begynte å se på dette i 2015 og arbeider nå med operasjonalisering av de nye kriteriene. Dette er viktig og krevende arbeid. Prosessen med å identifisere relevante selskaper og bekrefte aktuelle tall og annen informasjon pågår. Kriteriene innebærer også et framoverskuende element. Etter at kravene ble operasjonalisert sende vi brev til en rekke selskaper der vi ba om relevante tall, samt deres strategi i forhold til å få ned kullandelen", sier kommunikasjonsrådgiver Marthe Skaar i en epost til DN.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.