Statens pensjonsfond utland, bedre kjent som Oljefondet, fikk en samlet avkastning på 7,6 prosent i 2014, viser årsrapporten som fondet la frem fredag.
Dette tilsvarer en avkastning på 544 milliarder kroner.
Svakere enn markedene
Den samlede avkastningen i aksjer og renter var imidlertid 0,8 prosentpoeng svakere enn i referanseindeksen som fondet måles mot. Indeksen er satt sammen av Finansdepartementet.
Årsaken til avviket er ifølge fondet at det har en høyere andel europeiske aksjer og en kortere varighet på renteinvesteringene enn det referanseindeksen har.
De relative avkastningene i både aksje og obligasjonsporteføljen er de svakeste siden kriseåret i 2008.
Aksjeporteføljen fikk en avkastning på 7,9 prosent i løpet av 2014, mens renteinvesteringen ga en avkastning på 6,9 prosent. Innen eindom var avkastningen 10,4 prosent.
- 2014 har vært et godt år for fondet, med positive resultater for alle fondets aktivaklasser. Sterke aksjemarkeder i første halvår og fallende renter bidro positivt til resultatet, sier oljefondsjef Yngve Slyngstad i en pressemelding fra Norges Bank fredag. Det er Norges Bank Investment Management som forvalter fondet på oppdrag fra Finansdepartementet.
Øker i eiendom
Andelen av fondet som er investert i eiendom, økte i løpet av 2014 til 2,2 prosent. Fondet skal over tid sikte seg inn på at fem prosent av samlet kapital er investert i eiendom.
- Vi har aldri hatt så mange eiendomsinvesteringer som ifjor, og vi vil de neste årene fortsette å øke investeringene i eiendom, sier Slyngstad.
Ved utgangen av 2014 var fondet på 6431 milliarder kroner. 61,3 prosent var investert i aksjer, 36,5 var investert i rentepapirer, mens 2,2 prosent var investert i eiendom.
Fondet er utelukkende investert i utenlandsk valuta. Et markert fall i kronekursen førte til at verdien av fondet målt i norske kroner økte med 207 milliarder kroner i løpet av året. I tillegg ble fondet tilført 147 milliarder kroner fra statens oljeinntekter i løpet av året.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.