Senest 31. desember 2013 eide Statens pensjonsfond utland, populært kalt Oljefondet, aksjer i selskapene Golar LNG og Royal Caribbean Cruise Lines (RCCL), for henholdsvis 233 og 351 millioner kroner. Sjefen for Oljefondet, Yngve Slyngstad eide da også aksjer i de to selskapene. Hvor mye Slyngstad har investert i de to selskapene, ønsker ikke Oljefondets forvalter, Norges Bank Investment Management (NBIM), å oppgi.
Det var NRK og Aftenposten som for en uke siden først omtalte Slyngstads private aksjebeholdning, og at den på et tidspunkt hadde inkludert de to selskapene som er børsnotert på Oslo Børs og på henholdsvis Nasdaq og New York Stock Exhcange.
Nå opplyser NBIM til DN at Slyngstad senest ved nyttår eide aksjer i selskapene samtidig med Oljefondet. De andre aksjene Slyngstad har investert i privat, er norske selskaper, som fondet ikke har lov til å eie aksjer i.
Mulig interessekonflikt
I reglene for private verdipapirkjøp for ansatte i Norges Bank, som NBIM er underlagt, heter det: «Ansatte må gjennomføre privat handel i finansielle instrumenter på en måte som unngår enhver faktisk eller potensiell interessekonflikt». Leder for Stortingets finanskomité, Hans Olav Syversen (KrF), vil være forsiktig med å felle dom over hvorvidt Slyngstad med sine aksjeposter bryter reglene, men forstår at dette reiser spørsmål om en interessekonflikt.
– Ja, det kan potensielt være det, særlig der det blir vurdert å bruke eiermakten i selskapet i en bestemt retning, sier Syversen.
Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken, forfatter av årets utgave av rapporten Norges Bank Watch, ser at det kan være en interessekonflikt i Slyngstads doble rolle som investor både privat og på vegne av Oljefondet i samme selskaper.
– Jeg har ikke noe vanskelig for å se det potensialet. Som borger skulle jeg ønske at dette ikke hadde skjedd, sier Mork, som understreker at han ikke er noen jurist.
Les også:
Innrømmer å ha bommet på Formel 1
Les også:
Nå skal han kjøpe eiendom for én milliard i uken
Kjøpt seg opp
Mork sier det finnes flere tenkelige interessekonflikter rundt et slikt samtidig eierskap. Blant annet kan det være fristende for en forvalter med private aksjer i et selskap, å kjøpe aksjer i samme selskap på vegne av fondet for å styrke aksjekursen.
Yngve Slyngstad har ikke kjøpt aksjer siden 2010, opplyser NBIM. Det er samme år som Oljefondet først kjøpte aksjer i Golar LNG, for 6,3 millioner kroner. Året etter solgte fondet seg ut, før det på nytt kjøpte aksjer for 77 millioner kroner i 2011, og opptil 233 millioner kroner i 2013, tilsvarende 1,33 prosent av selskapet. Oljefondet kjøpte aksjer i RCCL for første gang i 2003, og eier nå 0,55 prosent av selskapet, viser årsrapportene fra NBIM.
Ifølge NBIM var Yngve Slyngstad ikke tilgjengelig for intervju om sine aksjeinvesteringer. Men i en epost til DN forteller kommunikasjonssjef i NBIM, Thomas Sevang, hva han selv tenker om påstandene om sjefens interessekonflikt.
«Med de omfattende reglene vi har for ansattes egenhandel, mener jeg at folk kan føle seg trygge på at det ikke oppstår interessekonflikter mellom ansattes sparing og fondets investeringer».
På spørsmål til Norges Bank om dette er en interessekonflikt, svarer kommunikasjonsrådgiver Therese Riiser Wålen:
«Norges Bank mener generelt at dette er godt dekket gjennom vårt omfattende regelverk for aksjesparing. Regelverket skal nettopp sikre at det ikke oppstår interessekonflikter mellom ansattes sparing og fondets investeringer. Kravene som gjelder spørsmål knyttet til interessekonflikt er strengere enn det som følger av loven og vi har i tillegg et omfattende system for kontroll og rapportering. Vi er derfor trygge på at dette forholdet er godt ivaretatt også her», skriver Wålen.
Vil ha regelendring
Uavhengig om Slyngstads aksjer bryter eller ikke bryter med Norges Banks regelverk mener Hans Olav Syversen det er uheldig at sjefen for Oljefondet kan eie aksjer i de samme selskapene som fondet investerer i.
– Jeg har problemer med å se at den miksen er heldig i lengden, sier Syversen, som mener det må vurderes om reglene er gode nok.
– Jeg synes det er grunn til å ta en evaluering, og se om dette er fullgodt, sier han.
Han får støtte av Handelsbankens Knut Anton Mork.
– Jeg synes det er problematisk å la ansatte, og ledende ansatte, i fondet få handle enkeltaksjer i det hele tatt. Det burde være rimelig å begrense deres aksjehandel til aksjefond, sier han.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.