Finansminister Siv Jensen la tirsdag klokken 10.45 frem den årlige stortingsmeldingen om Oljefondet.
Det var på forhånd knyttet spenning til om finansministeren ville åpne opp for å øke taket for eiendomsinvesteringer i Oljefondet. I dag er taket på fem prosent av fondet, og eiendomsinvesteringene utgjør 3,1 prosent per 2015. Det utgjør 235 milliarder kroner ved årsskiftet.
Ville øke i eiendom
Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter Oljefondet, ville øke taket til ti prosent og ha et slingringsmonn på fem prosent.
Finansdepartementet øker grensen for unoterte eiendomsinvesteringer til syv prosent.
Men departementet gjør samtidig store endringer i hvordan eiendomsinvesteringene skal håndteres:
- Finansdepartementet vil gå bort fra dagens bestemmelse om at inntil fem prosent av fondet skal investeres i en egen eiendomsportefølje.
- Fondets referanseindeks vil dermed bestå av kun noterte aksjer og obligasjoner.
- Investeringene i eiendom vil skje innenfor den eksisterende rammen for avvik fra referanseindeksen og måles mot en bredt sammensatt indeks som i utgangspunktet kan følges tett, og til lave kostnader.
- Departementet fastsetter en øvre ramme for unotert eiendom på syv prosent, men sier at fondet må "innrette forvaltningen mot en lavere andel unotert eiendom enn syv prosent for å unngå brudd med rammen og salg i en situasjon med store og plutselige fall i verdien av de noterte investeringene".
Dette betyr at Oljefondet får incentiver til å investere i unotert eiendom bare hvis dette kan gi et bedre forhold mellom avkastning og risiko enn kombinasjonen aksjer og obligasjoner som inngår i referanseindeksen.
Infrastruktur
NBIM ønsker også å begynne med unoterte infrastrukturinvesteringer, altså investere i veier, damanlegg, rørledninger, vindmøller og solparker, for å nevne noen mulige eksempler.
Dette sier departementet foreløpig nei til.
Stortinget skal behandle saken før sommeren.
Ekspertråd
En rapport om eiendom og infrastruktur ført i pennen av to finansprofessorer anbefalte at taket for eiendomsinvesteringer ikke burde økes. De anbefalte at NBIM kunne gjøre infrastrukturinvesteringer, men professorene anbefalte en såkalt "opportunity cost model": Hvis investeringer i unotert eiendom og infrastruktur kunne bare gjøres dersom det ville føre til et bedre forhold mellom avkastning og risiko for fondet.
Siv Jensen har fått råd fra flere eksperter innen finans om hva som burde gjøres med eiendomsgrensen. Rådene har vært delte, men flere har advart mot økte unoterte investeringer. Motargumenter har vært høye kostnader, mindre transparens og at unoterte eiendomsinvesteringer på sikt gir samme avkastning og risiko som investering i børsnoterte eiendomsselskaper og småaksjer.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.