Statens pensjonsfond utland, populært kalt Oljefondet, fikk en samlet avkastning på - 0,9 prosent i andre kvartal 2015, ifølge kvartalsrapporten.

Dette tilsvarer en avkastning på - 73 milliarder kroner.

Aksjer fikk en avkastning på - 0,2 prosent, renteavkastningen ble - 2,2 prosent og eiendom fikk en avkastning på 2,0 prosent.

Renter trakk ned

Den samlede avkastningen på aksje- og renteinvesteringene var 0,4 prosentpoeng høyere enn referanseindeksen. Indeksen er en detaljert handleliste med aksjer og obligasjoner fra Finansdepartementet.

- Avkastningen på renteinvesteringene ble påvirket av en økning i rentenivået i hovedmarkedene fondet er investert i. På aksjesiden trakk amerikanske aksjer ned resultatet, sier administrerende direktør Yngve Slyngstad i NBIM (Norges Bank Investment Management), som forvalter Oljefondet.

En styrking av kronekursen medførte at fondets verdi ble redusert med 53 milliarder kroner. I tillegg ble fondet tilført 12 milliarder kroner.

- Dette er en effekt som ikke vil ha noe å si på lang sikt, ifølger nestleder i Oljefondet Trond Grande.

Per 30. juni utgjorde Oljefondet totalt 6897 milliarder kroner per 30. juni, hvorav 62,8 prosent var investert i aksjer, 34,5 prosent i rentepapirer og 2,7 prosent i eiendom.

Disse trakk opp

I rapporten fremgår det at investeringen i oljeselskapet BG Group, hvor tidligere Statoil-sjef Helge Lund de siste månedene har sittet som toppsjef, var det som bidro mest til avkastningen i andre kvartal.

Deretter var det investeringene i bankene UBS Group og Lloyds Banking Group som trakk resultatet opp.

- Det er aksjer i Storbritannia som har gitt best avkastning, og en viktig bidragsyter til det er BG Group, understrekte Grande.

Under pressekonferansen onsdag opplyste han også at helsesektoren har gitt best avkastning med over 11 prosent i årets andre kvartal.

På motsatt side var det kjemikalieselskapet BASF, bilprodusenten BMW og matvareprodusenten Nestlé som trakk ned.

Oljefondet har for første gang investert i Saudiarabiske deltagelsessetifikater for å øke eksponering mot fremvoksende markeder. Dette er ifølge rapporten «instrumenter utstedt av registrerte utenlandske institusjonelle investorer til internasjonale investorer».

- Det er naturlig at Oljefondet søker investeringer også her, mente Grande på pressekonferansen.

 

Les også: I denne byen står annethvert hotellrom tomt

Stortap på valutagambling

Thailands «teflon-økonomi» under press

 

Se også:

- Det er den store skrekken for Norge:

- Det er den store skrekken for Norge
DNs kommentator Bård Bjerkholt forklarer: Dette betyr Kinas valutajustering.
01:48
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.