Statens Pensjonsfond Utland, også kjent som Oljefondet, leverte - Tilnærmet nullavkastning i tredje kvartal.
Med en avkastning på beskjedne 0,1 prosent, som tilsvarer 15 milliarder kroner, i tredje kvartal klarte ikke Oljefondet slå markedet. Den samlede avkastningen på aksje- og renteinvesteringene var 0,5 prosentpoeng lavere enn referanseindeksens avkastning i tredje kvartal.
«Svakt»
- Dette kvartalet har vært et svakt relativt kvartal, sa Oljefond-sjef Yngve Slyngstad under fremleggelsen av kvartalsresultatet onsdag.
Det er flere grunner til dette.
Samtidig som det har gått dårlig i flere sektorer og regioner Oljefondet er investert i, er fondet inne i er periode der det skal endre strategi. Dermed er det noen avvik mellom Oljefondets vekt i investeringer og vekten i Finansdepartementets referanseindeks, som Oljefondet måles etter.
Under fremleggelsen av kvartalsresultatet onsdag peker Slyngstad på fem faktorer som har trukket ned avkastningen:
- Størstedelen av effekten kommer fra Oljefondets overvekt av europeiske aksjer. Europeiske aksjer har levert dårlig dette kvartalet, med en negativ avkastning på -4,3 prosent.
- Oljefondets strategi om å investere mer i mindre selskap og være undervektet i store selskaper gjorde utslag på avkastningen. De store selskapene gjorde det nemlig signifikant bedre i kvartalet.
- Enkeltinvesteringer i konsumsektoren bidro også negativt. I første rekke referer Slyngstad til den britiske dagligvarekjeden Tesco, som ifølge oljefondsjefen har «levert elendig»
- Oljefondet har lavere løpetid på lån enn referanseindeksen
- Flere fremvoksende rentemarkeder, særlig Russland og Brasil, bidro negativt.
Blant Oljefondets nye strategiske grep, er å investere en større andel i eiendom og nord-amerikanske aksjer. Det betyr ikke et nedsalg for europeiske aksjer, men oppkjøp i USA frem til andelen øker i forhold til den europeiske.
Les om hvorfor Russland og Kina er to av de største bekymringene for Oljefondet her:
Dette er Oljefondets to store hodepiner
Les mer om Tesco-krisen her:
Fortjenesten er visket ut – styreleder går
Oljepris og dagligvare trekker ned
Ikke overraskende er olje- og gassektoren den som leverer svakest av sektorene i fondet, og har levert en negativ avkastning på -6,3 prosent. Siden juli har oljeprisen falt med omtrent 30 dollar fatet, og ligger i dag på rundt 87 dollar fatet.
Helsesektoren og teknologisektoren leverte sterkest av sektorene, med avkastning på henholdsvis 6,4 og 5,6 prosent.
De tre enkeltselskapene som leverte beste avkastning for Oljefondet i tredje kvartal er de amerikanske teknologiselskapene Apple og Microsoft, i tillegg til det sveitsiske farmasiselskapet Novartis.
Sammen med kjemikalieprodusenten BASF og bilprodusenten Daimler, var det den britiske dagligvarekjeden Tesco som leverte dårligst av enkeltselskapene i Oljefondets aksjeportefølje.
Oljefondet økte sin eierandel til syv prosent i Tesco senest i august. Aksjen har stupt siden da, og det betyr at oljefondets papirtap det siste året nærmer seg ti milliarder kroner.
Enkeltselskapenes avkastning i kvartalet fremkommer ikke av kvartalsrapporten.
Les også på DN.no:
«Oppsiktsvekkende» tap for Statoil
- Øker sjansen for et rentekutt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.