Oljefondet kan ha gjort en kule på investeringen i den eksklusive handlegaten Regent Street i London - bare få måneder etter at avtalen ble signert.

I motsetning til mange andre handlegater i Storbritannia, er Regent Street fortsatt en svært attraktiv gate for de store merkekjedene.

Andre byer sliter med den dalende shoppinglyst blant britene som for alvor har fått merke effektene av økt merverdiavgift og høy inflasjon. Turistmagneten London klarer seg imidlertid langt bedre. Der kjemper de store kjedene en knallhard kamp om de beste utstillingsvinduene.

Det er godt nytt for oljefondet, som kjøpte 25 prosent av Regent Street for 452 millioner pund tidligere i år. Fondet fikk i mars 2010 et mandat til gradvis å investere inntil fem prosent av sine midler i eiendom. Ved utgangen av 2010 besto fondet av omtrent 60 prosent aksjer og 40 prosent rentepapirer.

Investeringen i eiendomsporteføljen i Regent Street er det første og hittil eneste eiendomsoppkjøpet som fondet har gjennomført.

Les mer: Nå eier du litt av denne eksklusive handlegaten

Knallhard konkurranse
Ifølge den britiske avisen Telegraph fører den knallharde konkurransen om de beste plasseringene til at The Crown Estate, som forvalter eiendomsporteføljen i handlegaten, kan kreve stadig høyere husleie fra leietagerne i handlegaten.

Ifølge avisen er konkurransen så hard at flere merkekjeder har betalt flere millioner pund til rivaler for å få kontroll over de beste plasseringene.

Burberry skal ha punget ut en betydelig sum til Habitat for å sikre seg kontrollen over kjedens butikklokaler i gaten, mens Supergroup skal ha betalt rundt 12 millioner pund for å få tak i lokalene til Austin Reed.

400 millioneri papirgevinst
Denne uken legger The Crown Estate frem årsresultatet for regnskapsåret som ble avsluttet 31. mars i år. Ifølge avisen vil regnskapstallene vise at handlegaten Regent Street, som på samme tidspunkt ifjor var verdsatt til 1,6 milliarder pund, nå er verdt to milliarder pund.

Det vil i såfall bety at oljefondet i løpet av kort tid har inkassert en papirgevinst på nærmere 50 millioner pund, som tilsvarer i overkant av 400 millioner kroner. Men når sant skal sies så spørs det om oljefondet noengang får realisert en slik gevinst. Om 149 år og ni måneder utløper nemlig avtalen med The Crown Estate. Oppgang i leieinntektene vil isolert sett likevel kunne føre til en økt årlig avkastning på investeringen.

Les mer:
Gaten som skal sikre sparepengene våre
Her starter oljefondets eiendomsrush
Snuser på Dronning Elizabeths eiendommer



 

LES OGSÅ: - Jeg valgte av egen fri vilje å bli en "skatteinnvandrer" (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.