Det har stormet i internasjonale finansmarkeder det siste året, noe avkastningen i verdens nest største statlige fond, det norske oljefondet, bærer tydelig preg av.
Ved utgangen av juni ifjor var verdien av oljefondet, som offisielt går under navnet Statens pensjonsfond - Utland, på 1.939,5 milliarder kroner. Ved utgangen av samme måned i år viste foreløpige tall at verdien var på 1.990,6 milliarder kroner, altså drøyt 51 milliarder kroner mer.
Dette er langt unna den gjennomsnittlige årlige økningen i verdien av fondet de syv siste årene. Siden inngangen til 2001 har fondet i gjennomsnitt økt med 233 milliarder kroner i året.
Riktignok har verdiøkningene vært langt større i de siste årene enn i de første, etter flere eksepsjonelt gode år i internasjonale finansmarkeder, og da særlig i aksjemarkedene.
Nå har børspilene snudd. Samtidig skyldes nok noe av den trege veksten det siste året en sterkere kronekurs, noe som gjør fondets internasjonale investeringer mindre verdt.
Men husk samtidig på at fondet blir tilført store verdier i form av statens oljeinntekter hvert eneste kvartal. Sterk oljepris har gjort at overføringene har vært spesielt store de siste kvartalene. Bare i første kvartal i år fikk fondet overført 88,1 milliarder kroner.
I det samme kvartalet bidro negativ avkastning på den investerte kapitalen med å redusere verdien av fondet med 114,8 milliarder kroner. Tirsdag får vi svaret på hvordan avkastningen i årets andre kvartal var når Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter oljepengene på oppdrag fra staten, legger frem sin kvartalsrapport.
Det som allerede er på det rene er at fondet må gjøre det svært så bra i årets to siste kvartaler dersom verdien skal bli like høy som regjeringen forventer.
Ifølge revidert nasjonalbudsjett for 2008 ser regjeringen for seg at oljefondet har vokst til 2316,4 milliarder kroner ved årets slutt. Ifølge foreløpige tall fra NBIM er det 297,3 milliarder kroner mer enn verdien av fondet ved utgangen av juli i år.
Ifølge handlingsregelen kan regjeringen hvert år bruke inntil fire prosent av kapitalen i oljefondet til å dekke inn det såkalte strutkurerte oljekorrigerte underskuddet i statsbudsjettet. Dersom det går slik regjeringen forventer vil den ha 92,7 milliarder oljekroner til disposisjon for neste års budsjett.
Skulle verdien av fondet holde seg omtrent på nivået fra utgangen av juli i år, faller de disponible oljekronene til 80,8 milliarder, altså 11,9 milliarder kroner mindre enn regjeringen så for seg i vår.