Lørdag advarte Total-toppen Patrice de Vivies om at størrelsen på en del av selskapene som opererer offshore tilsier at de ikke vil takle en slik ulykke som den BP går gjennom nå. BPs aksjekurs har stupt 40 prosent, og de mest pessimistiske frykter konkurs i den internasjonale oljegiganten.
I Norge er reglene slik at alle selskapene som er i en lisens har solidarisk ansvar for de forpliktelsene som oppstår, enten det er investeringer, forurensing eller en ulykke.
Ikke fokus på lommeboken
Statoil og Petoro eier små og litt større andeler i en rekke lisenser på norsk sokkel som opereres og domineres av oljemygger. Mange av dem er rettigheter til å lete etter ny olje, slik BP gjorde i Mexicogulfen. I slike tilfeller er noen prosents eierandel nok til at de kan bli sittende med regningen ved en eventuell stor ulykke.
- Det er et solidarisk ansvar på norsk sokkel, uansett hvilken forpliktelse som oppstår. Hvis noen ikke makter å stå ved forpliktelsene sine, må de andre ta kostnadene seg i mellom, forklarer Sveinung Sletten, informasjonssjef i Petoro.
Han er ikke så bekymret for det operative beredskapen ved oljesøl, som det allerede er bra samarbeid om i NOFO (Norsk oljevernforening for operatørselskap). Men følgene av en eventuell finansiell kollaps når ulykken er skjedd, er det ikke så mange som har tenkt på.
- Dersom operatøren faller fra må man jo finne en ny operatør, konstaterer han.
Villig til å ta risikoen
Informasjonssjef Gisle Johansen i Statoil mener det er et svært hypotetisk utgangspunkt å tenke på hvem som sitter igjen med regningen, og vil ikke spekulere i følgene av ulykken i Mexicogulfen før årsaken er kjent.
Oljekonsulent Hans Henrik Ramm mener oljeulykken i Mexico får lite betydning for driften på norsk sokkel. Han mener at de små selskapene fortsatt vil få være med på oljeeventyret, til tross for at risikoen er der for at de ikke kan ta regningen hvis noe skjer.
- Spørsmålet er om dette gjør at noen selskaper ikke får delta. Det tror jeg ikke, siden det ikke er skjedd til nå. Man kan tenke seg at man kunne skjerpe kravene til finansiell styrke i prekvalifiseringen av selskaper som skal operer på norsk sokkel, men man kan jo ikke sette den til 20 milliarder dollar. Da er det jo ingen selskaper som får være med. Statoil kan ikke drive alene, akkurat som at Exxon ikke kan drive alene andre steder.
- Alle vil ha solide, pålitelige partnere, men det gjelder på så mange områder. Risikoen for at det skjer en så stor ulykke er så inderlig liten. Jeg tror det er en risiko man er villig til å ta, sier Ramm.
Vil ha mange selskaper
Statoils sjef for norsk sokkel, Øystein Michelsen, uttalte lørdag i DN.no at debatten om videre oljeutvinning blir svært følelsesladet etter oljekatastrofen i Mexicogulfen.
Det har vært en politisk, sterkt ønsket utvikling å få en oppblomstring av små selskaper på norsk sokkel. Gjennom nye finansieringsordninger og et system for prekvalifisering av selskaper i forkant av lisensutdelinger, har bransjen endret karakter. Statoil er fortsatt dominerende, men har siden år 2000 fått 55 nye, små konkurrenter og samarbeidspartnere. De små selskapene spesialiserer seg som oftest på et område eller en teknologi, og de mest etablerte driver haleproduksjon, det vil si produksjon av modne felt der de største selskapene har avsluttet sitt engasjement. Stimulanse til etableringen av små selskaper er et ledd i å få mest mulig ut av den modne sokkelen, og er regnet for å være en svært vellykket strategi.
Stiller krav
Det stilles krav til finansiell styrke, morselskapsgarantier og til strekkelig forsikring for å drive med leteboring og utvinning av petroleumsforekomster på norsk kontinentalsokkel. For å gå i gang med leting må man ha eierskap til en lisens.
Staten forsikrer seg selv, også når det kommer til oljeutvinning.
Les også: Oljesøl har kostet BP 10 mrd.
- Kan oljemyggene takle en slik ulykke?
- En død-pelikan-diskusjon (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.