Norske oljeinvesteringer vil leve sitt eget liv på grunn av Johan Sverdrup, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB til DN.

Fredag kom tallene fra Statistisk sentralbyrå som viser at olje- og gassinvesteringene flater ut i 2016. Årets investeringer oppgis til 190,1 milliarder kroner, opp fra anslaget på 189 milliarder kroner ved forrige telling i mars.

Kjus mener Johan Sverdrup-feltet redder oss «veldig» i denne omgangen.

- Det er alle milliardene som skal inn der som gjør at dette ikke blir helt svarte natten, sier Kjus.

Eget liv

Oljeanalytikeren mener dermed investeringene hadde vært mer interessante å se uten Sverdrup-feltet medregnet.

- Sverdrup kan gjøre at norsk trend ikke nødvendigvis følger internasjonal trend på investeringer. Den internasjonale trenden blir fortsatt fokus på opprettholdelse. Dermed må man fortsette å ha kostnadsfokus og kutte investeringer for å kontrollere kontantstrømmen. Man hadde ikke kontroll på 110 dollar fatet, og da har man heller ikke kontroll på 80 dollar fatet – om den skulle komme såpass høyt, legger Kjus til.

Han mener at en oljepris på mellom 70 og 80 dollar ikke er en spesielt god oljepris når det gjelder å øke investeringene.

- Det er ikke en pris som vil gjøre at investeringene dundrer videre igjen. Smerten for oljeservice er ikke plutselig ferdig i løpet av to år her nå, vi tror det vil ta lenger tid.

Oljeanalytikeren forklarer at situasjonen i dagens oljemarked er en annen enn verden så under finanskrisen i 2008.

- Det er en global industri som skal justeres ned, og det er ikke uten grunn at Schlumberger sier opp 20.000 ansatte. Dette er ikke en liten bump i bakken som varer ett år, understreker Kjus.

Prisstigning

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets mener investeringstallene for 2016 var «vesentlig» bedre enn ventet.

Hun peker derimot på et stort «MEN»:

- Vi har snakket med Statoil, og de peker på at investeringene i 2015 og 2016 er forholdsvis låst. Det de har sett for 2016 er at prisene har steget mer enn de så for seg på kontraktene. Derfor kan det også være at oppgangen i estimatet fra 2015 til 2016 har et betydelig innslag av prisoppgang ettersom dette er nominelle tall, forklarer Due-Andresen og legger til:

- Da er det i såfall ikke så positivt som man kunne tro ved første øyekast.

Sjeføkonomen trekker også frem usikkerheten rundt den relativt lave oljeprisen, som i dag ligger på rundt 65 dollar fatet.

- Dersom man bruker veldig mye penger nå i 2016 fordi investeringene er låst, og oljeprisen da ikke kommer seg videre opp, vil det antagelig bidra til at 2017 og 2018 kan bli lavere enn vi tenkte igjen. Men alt dette blir veldig usikkert.

Kutter flere tusen

Fredag skriver DN at det norske oljeselskapet Statoil skal si opp 2000 av sine ansatte. Det vil være den den største kuttrunden selskapet noensinnehar foretatt.

Kjus er jevnlig på arbeidsrelaterte oppdrag i Rogaland, og merker tydelig stemningen i landets største oljefylke.

- Taxisjåfører snakker om 40-50 prosent nedgang, hotellbelegg kollapser og restauranter har plutselig ingen gjester. Det må være ganske tøft for kysten, sier han.

Den negative trenden har forløpig ikke gjort seg nevneverdig gjeldende i andre deler av landet, men ventes å spre seg i form av ringvirkninger.

Hittil har arbeidsledigheten blant norske oljeingeniører økt med mer enn 60 prosent i løpet av ett år.

- Det er ikke noen godstemning, fastslår Kjus.

Viktig tall

Ifølge prognosene fra siste Pengepolitisk rapport ventet Norges Bank et fall i oljeinvesteringene på ti prosent til neste år. SSB venter på sin side en nedgang på 8,3 prosent.

Investeringene fra olje- og gassvirksomheten står for rundt ti prosent av fastlands-bnp, og aktiviteten her står for så mye som 30 til 40 prosent av svingningene i fastlandsøkonomien, forklarte sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i forvaltningsselskapet Nordkinn Asset Management til DN torsdag.

- Det er et av de viktigste tallene for Norge så langt i år, uttalte Wilhelmsen.

Torsdag 18. juni avholder Norges Bank nytt rentemøte.

 

SE VIDEO MED EKSPERTENES RÅD: Dette sier du til dine ansatte i nedgangstider

Dette sier du til dine ansatte i nedgangstider
Her er kommunikasjonsekspertenes beste råd til bedriftslederne.
02:59
Publisert:
 

 

Les også: Kan miste familiehytta

Frykter store tap i offshore

Asia i dag: Aksjefesten fortsetter - kursoppgang på 4227 prosent siden mars

Sverdrup-kontrakter kan tildeles neste uke(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.