Oljeselskapenes investeringer på norsk sokkel flater ut i 2016, viser SSBs ferske oljetellingsprognoser fredag.

"De siste investeringstellingene gir indikasjoner på et betydelig fall i investeringsnivået i 2015. Oljeselskapenes førstegangsanslag for 2016 indikerer imidlertid at fallet i investeringene flater ut til neste år", heter det i dagens rapport.

Oljeselskapenes innrapportering viser et fall i oljeinvesteringene til 184,9 milliarder neste år. Årets investeringer oppgis til 190,1 milliarder kroner, opp fra anslaget på 189 milliarder kroner ved forrige telling i mars.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank mener årets tall var på linje med forventningene, mens neste års investeringer er den store overraskelsen.

- Det var overraskende bra, særlig 2016-anslaget, sier Jullum til DN.

  Norge i særstilling

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets mener norske oljeinvesteringer vil leve sitt eget liv på grunn av Johan Sverdrup-utbyggingen.

- Sverdrup kan gjøre at norsk trend ikke nødvendigvis følger internasjonal trend på investeringer. Den internasjonale trenden blir fortsatt fokus på opprettholdelse. Dermed må man fortsette å ha kostnadsfokus og kutte investeringer for å kontrollere kontantstrømmen. Man hadde ikke kontroll på 110 dollar fatet, og da har man heller ikke kontroll på 80 dollar fatet – om den skulle komme såpass høyt, sier Kjus til DN.

SSB ventet før dagens tall et fall på 8,3 prosent neste år. Norges Bank venter et oljeinvesteringsfall på ti prosent neste år, og femten prosent i år.

  Sov i timen ifjor

Investeringsstatistikken fra SSB inkluderer alle investeringer i næringene olje- og gassutvinning og rørtransport, både investeringer som utføres av norske og utenlandske aktører. Denne gang, som sist, inkluderer tallene også første del av gigantutbyggingen Johan Sverdrup.

DNB Markets mener markedet sov i timen ifjor på samme tid, da oljeinvesteringstallen pekte i retning av en nedgang på 15 prosent fra året før. Først en uke senere, da Norges Bank nedjusterte anslagene sine, og dermed også rentebanen, så man markedsutslagene.

Les også: - Ifjor kom det som et sjokk

"I år gjentar man ikke den feilen. Vi venter at oljeselskapene nedjusterer anslagene for neste år ned til 167 milliarder, noe som er ned 12 prosent", skriver meglerhuset i morgenrapporten før dagens tall.

Oljetellingen regnes som "et av Norges viktigste tall", ikke minst opp mot Norges Bank rentemøte og rentebeslutning som offentliggjøres førstkommende torsdag 18. juni. 

  Kan ikke hindre juni-kutt

Nordea Markets ventet også et fall i oljeinvesteringene på ti prosent, og at investeringsplanene for inneværende år ikke ville være langt unna Norges Banks anslag på 15 prosent for inneværende år.

"Skulle undersøkelsen indikere et klart større fall enn anslått vil Norges Bank revidere ned anslaget for vekst og renteprognosen vil da kunne inneholde en klar sannsynlighet for et kutt utover juni kuttet. Vi tviler på at en sterk undersøkelse kan hindre et juni kutt, men det kan bety at renteprognosen sier at de er ferdige etter juni kuttet", skriver meglerhuset i morgenrapporten.

Leteinvesteringene i 2016 er ventet å være 36,9 milliarder kroner, mens investeringene til feltutbygging oppgis til å bli 59,5 milliarder kroner, ifølge SSB. Investeringene i felt i drift i 2016 anslås til 69,1 milliarder kroner.

Leteinvesteringene i 2015 er ventet å være 27,2 milliarder kroner (25,9), mens investeringene til feltutbygging oppgis til å bli 57,9 milliarder kroner (67,8). Investeringene i felt i drift i 2015 anslås til 80,8 milliarder kroner (72,2).

Norske kroner styrker seg på nyhetene.

Les også: - Endrer bildet og utsiktene for norsk økonomi ganske dramatisk
- Rentekuttet kommer
Kraftig kronehopp etter oljetall
Frykter store tap i offshore
Aker Solutions kutter 200 arbeidsplasser
Sverdrup-kontrakter kan tildeles neste uke
2000 må gå i Statoil dnPlus (DN Pluss - krever innlogging)
Oljesmellen struper inntjeningen

Se DNtv: Dette sier du til dine ansatte i nedgangstider

Dette sier du til dine ansatte i nedgangstider
Her er kommunikasjonsekspertenes beste råd til bedriftslederne.
02:59
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.