Onsdag publiserte Statistisk sentralbyrå (SSB) oppdaterte anslag for oljeinvesteringene på norsk sokkel.
Oljeselskapene rapporterer egne anslag for investeringer på norsk sokkel til SSB. Virksomhetenes anslag er onsdag noe lavere for både 2016 og 2017 sammenlignet med anslagene gitt i forrige kvartal. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank hadde derimot ventet å se en liten oppjustering. Avviket er riktignok ikke er stort, understreker han. Og konklusjonen fremdeles klinkende klar:
- I år er det store raset. Etter alt å dømme blir fallet i oljeinvesteringene til neste år blir mye mindre enn vi har hatt i år, sier Andreassen.
- Bakgrunn: Venter oljeinvesteringer på 150,5 mrd.
- Viktig for norsk økonomi
Dette tolkes som godt nytt for norsk økonomi. Investeringsraset på norsk sokkel trekkes frem som den viktigste grunnen til at norsk økonomi har gått svakere de siste årene. Fallet i oljeprisen og økt innsats rundt kostnadseffektivisering har bidratt til nedgangen.
- Men oljeprisen har steget så langt i år, og det er nå tegn til at vi kan ha lagt det verste bak oss. Hvorvidt det negative draget fra petroleumssektoren vil avta, vil være viktig for norsk økonomi fremover, skrev DNB Markets i meglerhusets morgenrapport onsdag.
Oljeprisen begynte å falle sensommeren 2014, fra nivåer over 100 dollar fatet. I januar i år ble bunnen nådd på rundt 27 dollar fatet og onsdag morgen noteres prisen til rundt 49,40 dollar fatet.
- Les også: Kronen styrker seg etter nye tall
- Noe svakere
Ifjor falt oljeinvesteringene falt med 15 prosent, ifølge Norges Bank. Sentralbankens anslag oppgis i volumtall, mens SSB-tellingen oppgir verditall.
I forrige utgave av «Pengepolitisk rapport» fra juni anslo Norges Bank et fall i investeringene på 14 prosent i år og fem prosent til neste år. Sjeføkonom Andreassen i Swedbank mener disse anslagene er litt på den optimistiske siden.
- Vi venter en verdinedgang på mellom 17 til 18 prosent i år. Til neste år tror vi fallet blir på godt under 10 prosent, det vil si på mellom seks og syv prosent, sier han.
Dette synet støttes av blant andre analytiker Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.
- Alt i alt er tallene noe svakere enn anslått av Norges Bank i sommer. Det er ikke store avvik, men antagelig nok til at sentralbanken foretar noe nedjustering av sine investeringsanslag, sier han.
Små endringer
Også sjefstrateg Erica Blomgren i SEB merker seg at det er små endringer fra forrige rapport, skriver TDN Finans.
- Undersøkelsen viser fortsatt et fall, men det blir mindre neste år. Det betyr at de negative etterspørselsimpulsene kommer gradvis til å avta, sier Blomgren til nyhetstjenesten.
Det at 2017-anslaget er nedjustert, mener Blomgren gir en nedsiderisiko for Norges Banks anslag, skriver TDN Finans.
- Men jeg tror ikke dette tallet gjør Norges Bank noe tryggere på om de skal kutte renten ytterligere eller ikke, sier Blomgren.
Fortsatt negativt bidrag
De første 2017-anslagene fra oljeselskapene kom i andrekvartalsrapporten i mai år. Analytiker Camilla Viland i DNB Markets viser til at leteinvesteringene er tatt noe ned tredjekvartalsrapporten.
- De var noe lavere enn det vi ventet, og her tror vi det vil komme ytterligere nedjusteringer senere. I så tilfelle kan det ligge an til litt større nedgang i investeringene enn det Norges Bank anslår, sier hun.
DNB Markets venter en nedgang på 10 prosent til neste år.
- Dermed vil petroleumssektoren fortsatt bidra negativt til aktiviteten i norsk økonomi både i år og neste år, sier Viland.
Fastholder syn om uendret rente
Norges Bank offentliggjør sin neste rentebeslutning 22. september. I juni varslet sentralbanken at styringsrenten ville bli kuttet til rekordlave 0,25 prosent - forutsatt at økonomien utviklet seg som ventet.
En rekke sterke nøkkeltall den siste tiden har fått mange økonomer til å avlyse det varslede rentekuttet.
Nordea Markets viser til at oljeinvesteringstellingen peker mot noe sterkere fall i oljeinvesteringen i år og neste år enn det Norges Bank har anslått. Meglerhuset tror riktignok ikke det er nok til å endre sentralbankens syn vesentlig, og fastholder sitt syn om uendret rente, skriver TDN Finans.
- Les også: Mener oljebunnen nås neste år
Følg markedene med DN Investor
Hør DNs podcast: Nordmenn lånefinansierer forbruket som aldri før, kan dette gå bra? Er laksefesten over? Og disse aksjene burde kostet null kroner på Oslo Børs.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.