Statoil møter motbør fra lokalbefolkningen på nordkysten av New Zealand, som er imot oljeselskapets planlagte undersøkelser av havbunnen i området. En sterk bekymring for hvordan seismikk og potensielt oljesøl vil ramme sjølivet ligger bak.

En protestmarsj med rundt 600-800 mennesker ble tirsdag avholdt i byen Auckland, som endte opp utenfor lokalene hvor Statoil nå er medarrangør på den årlige oljekonferansen New Zeland Petroleum Summit.

Der ble oljeselskapet møtt av representanter for maoristammene som bar plakater påskrevet "Gå hjem Statoil", "Stop deep sea oil" og "Statoil No way".

Informasjonssjef for Statoils internasjonale virksomhet, Knut Rostad, presiserer at man er inne i en tidlig fase.

Informasjonssjef Knut Rostad i Statoil.
Informasjonssjef Knut Rostad i Statoil. (Foto: Ole Jørgen Bratland)

- Vi har vært i New Zealand flere ganger siden vi fikk lisensen i desember ifjor, og vi er der nede nå med en av våre letedirektører. Formålet er å komme i dialog med de grupperinger som har mange spørsmål og som er bekymret, sier Rostad til DN.

Statoil vil nå lytte til lokalbefolkningen, og fortelle om erfaringene fra norsk sokkel. Det blir også viktig å forklare at oljeleting er en stegvis prosess, der havbunnsundersøkelsene og deretter seismikk, danner grunnlaget for hvorvidt man skal lete videre.

- Vi opplever ofte at det hjelper å forklare litt faktuelt, sier han.

Han opplever ikke skepsisen som uberettiget, men har forståelse for maorifolkets fokus på sikkerhet.

- Det er også det aller viktigste for oss. Vi er opptatt av å fortelle om 40 års erfaring fra norsk sokkel, flere tusen brønner fra tilsvarende havdyp, og at vi har erfaring fra denne type operasjoner. Vi er opptatt å fortelle om sikkerhetstiltakene som er på plass, og som er standard i en sånn prosess. Der vi må forsikre oss at vi ivaretar miljøet på en skikkelig måte, sier Rostad.

Statoils planlagte informasjonsinnhenting fra havområdene utenfor nordlige deler av New Zealand har også vært gjenstand for oppmerksomhet fra lokale medier.

Pål Haremo, Statoils direktør for letevirksomhet, ble kraftig overrasket av den harde motstanden da han deltok i en arbeidsgruppe sammen med lokale representanter tidligere i år. Arbeidsgruppen avsluttet møtet etter at en av deltakerne tok ut følelsene på ett av bordene i lokalet ved å velte det.

"Jeg ble fullstendig overrasket. Mitt mål var å lytte og informere", sa Haremo til nettmediet Stuff i august.

Statoil ble i sommer oppfordret til å stanse seismikkskytingen, for å beskytte dyrelivet til havs. Spesielt fryktes det at virksomheten skal være skadelig for delfiner, hval, fisk og gigantblekksprut.

Haremo understreker at Statoil har et langt perspektiv og ønsker dialog med alle berørte parter. Han var i sommer i landet for fjerde gang siden desember ifjor.

"Vi bryr oss virkelig om sosialt ansvar. Hvis vi ser at vår virksomhet har en negativ innvirkning, kan vi komme til å trekke oss ut", sier letedirektøren.

Statoil ble tildelt letelisens utenfor kysten av New Zealand i desember ifjor, for en lisensperiode på femten år.

I den perioden er selskapet forpliktet til å innhente seismikk og gjennomføre havbunnsundersøkelser i løpet av de tre første årene, opplyser Knut Rostad til DN.

Les også: Statoil vant lisens i Algerie
Telenor advarer mot svindelforsøk med BankID

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.