Det internasjonale energibyrået IEA ser tre ulike scenarier for oljeprisen i nær fremtid, basert i hovedsak på hvordan verdens oljelagre vil utvikle seg.
Felles for alle disse scenariene er at oljeprisen skal opp:
- Oljen vil komme tilbake uten tvil, sier sjefen for IEAs oljemarkedsavdeling, Neil Atkinson, under et oljeprisseminar i regi av Olje- og energidepartementet tirsdag. IEA presenterer sin siste oljemarkedsrapport om utsiktene frem til 2021 under seminaret.
Tre veier for oljelagrene
Dersom oljemarkedet fortsetter å utvikle seg som det gjør, venter IEA at oljelagre øker i 2016, før de vil begynne å gradvis falle i begynnelsen 2017. Det vil lede til en gradvis prisoppgang og balanse i markedet, ifølge IEA.
Dersom høykostnadsprodusenter, særlig USA, klarer å tilpasse seg lavere priser og holde produksjonen oppe, vil denne balansen ikke skje i 2017 ettersom oljelagrene vil øke betydelig også i 2017. Oljeprisoppgangen vil da la vente på seg, ifølge byrået.
Det siste scenariet ser en økning i oljeprisen allerede i 2016. Dersom høykostnadsprodusenter ikke klarer å opprettholde produksjonen, vil oljelagrene falle dramatisk i 2017 og en raskere prisoppgang vil finne sted.
- Hvis selv de robuste høykostnadsprodusenter må kaste inn håndkleet, vil vi se et produksjonsfall utenfor OPEC på opp mot en million fat per dag, i motsetning til fallet vi forventer i dag på 600.000 fat per dag. Det vil være en dramatisk endring, sier IEA-sjefen.
Global usikkerhet
IEA vedgår likevel at oljemarkedet er vanskelig å spå.
- For et år siden hadde anslått at oljemarkedet ville balanseres i løpet av slutten av 2015. Det viste seg å være skivebom, sier Atkinson under seminaret.
Han trekker frem tre «enorme usikkerhetsmomenter» for oljeprisens fremtid.
- Oljekartellet OPECs produksjonspolitikk
- Verdensøkonomiens utvikling
- Produksjon utenfor OPEC
Ledet an av Midtøsten-produsentene har OPEC så langt ikke ønsket å kutte produksjon, for å heller beholde sine markedsandeler i det globale oljemarkedet, og har faktisk økt sin samlede produksjon med omtrent en million fat per dag siden oljeprisfallet. Iran, som er medlem i kartellet, ønsker å dramatisk øke sin produksjon ettersom vestlige sanksjoner mot landet fjernes. IEA venter at Iran vil lede an i OPECs produksjonsøkning de neste seks årene.
Verdensøkonomien påvirker oljeetterspørselen; og sterk global vekst gjør at etterspørselen øker. Det har ikke skjedd så langt siden oljeprisen falt i 2014.
Les også:
Ønsker britisk EU-avtale
6 millioner oppsigelser i vente i Kina
«Supertirsdag» trolig vinn eller forsvinn for Cruz
Asia i dag: Verre enn forventet
Se DN Tv: Ford på hugget