På verdensbasis ligger det nå nær tre milliarder fat ubrukt olje i markedet.

Det slåes fast i en fersk rapport fra Det internasjonale energibyrået (IEA) som ble publisert fredag, omtalt av Bloomberg News.

Høy oljeproduksjon utenfor Opec-landene utpekes som hovedårsak til rekordbeholdningen. Særlig har oljeforsyningen fra Irak, Russland og Saudi-Arabia bidratt, heter det i rapporten.

De høye oljelagrene vil sannsynligvis legge et lokk på oljeprisutviklingen i 2016, forklarer oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets til nettstedet Bloomberg News.

- Det er en betydelig risiko for at markedet blir helt fullt i forhold til lagringskapasiteten, sier Kjus.

I oktober uttalte Kjus til DN at han var blitt mer optimistisk om oljeprisen.

Bjarne Schieldrop er analysesjef for råvarer i SEB.
Bjarne Schieldrop er analysesjef for råvarer i SEB. (Foto: Per Thrana)

- Den store taperen

Råvaresjef Bjarne Schildrop i SEB mener nordsjøoljen har begynt å «flørte» med det som er årets hittil laveste oljepris: prisen på 44,06 dollar fatet fra 24. august.

Det skriver han i en oppdatering fredag ettermiddag.

Prisen for et fat nordsjøolje er i skrivende stund ned 2,04 prosent til 44,27 dollar fatet. Den amerikanske referanseoljen WTI er priset inn til 40,38 dollar.

Følg oljeprisen på DNs børs- og markedssider.

Oljeprisene falt betydelig torsdag ettermiddag og kveld, og nedgangen har fortsatt fredag.

- Det negative presset merkes også for oljekontrakter lengre frem i tid, påpeker Schildrop.

Han og refererer til at nordsjøolje med levering i desember 2019 torsdag falt 0,5 prosent til 61,31 dollar fatet. Dermed er ikke råvaresjefen særlig optimistisk for utviklingen i oljeprisen fremover.

- En fortsatt sterk amerikansk dollar vil sannsynligvis fortsette å presse prisene på både korte og lange kontrakter nedover, tror Schieldrop.

Kutter prisen

Nylig kuttet verdens største oljeeksportør, Saudi-Arabia i de offisielle prisene for olje som eksporteres til USA og Europa.

Hensikten er å øke markedsandelen i disse områdene, forklarer Schieldrop.

- Saudi-Arabia har hatt ekstremt klar tale denne uken: Å produsere så mye som mulig, og la høykostland utenfor Opec ta seg av resten, skriver han.

Når det i tillegg ventes at Iran vil øke oljeeksporten sin fra neste år, og dollaren vil styrke seg ytterligere mot andre valuta ser det mørkt ut for oljemarkedet fremover, mener Schieldrop.

- Det ser ut som om vi har tøffe farvann fremfor oss, tror han.

 

Les også: Forberedt på kyss og drapstrusler

Advarer mot for mange boliger i Oslo

Båtbyggere fikk suksess om vinteren

 

Se også:

Disse kunstverkene kan bli dine:

Disse kunstverkene kan bli dine
Tirsdag skal kunst til en anslått verdi av 30 millioner kroner auksjoneres bort hos Blomqvist.
02:03
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.