Onsdag kveld annonserte Reuters at samtalene mellom medlemslandene i oljekartellet Opec har resultert i en avtale om å kutte produksjonen fra 33,24 millionerfat per dag til 32,5 millioner.

Les også: Reuters: Opec enige om produksjonskutt

Beskjeden tok markedet på sengen, erkjenner senior oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.

- Det er jo en overraskelse at de klarte å få det til! Det ble som i forrige møte, da gikk det andre veien i ellevte time. Denne gangen har de faktisk klart å bli enige i ellevte time, sier hun til DN.

Ifølge Bloomberg skal hvert av Opec-landene redusere sin produksjonsnadel med 1,6 prosent fra gjennomsnittet for månedene januar til august. Unntakene er Iran, Libya og Nigeria.

- Iran vil få lov til å øke sin produksjon til 3,7 millioner fat per dag, som er lavere enn deres ønske om fire millioner daglige fat, forklarer Saltvedt.

Hun legger til at dette blir det første produksjonskuttet på åtte år.

- Vi må tilbake til finanskrisen siden sist kartellet klarte å enes om et produksjonskutt, forklarer Saltvedt.

Optimisme

Foreløpig er det usikkert når kuttene vil realiseres. Oljeprisen reagerte likevel umiddelbart på nyheten, og steg med rundt 1,5 dollar fatet på minutter. I skrivende stund handles et fat nordsjøolje for 48,80 dollar fatet.

Dagens prisutvikling for nordsjøolje med levering om en måned. Grafikk: DN Investor
Dagens prisutvikling for nordsjøolje med levering om en måned. Grafikk: DN Investor

- Vi ser i oljeprisen at det har gitt optimisme. Dette vil gi en raskere balanse i oljemarkedet, og det er dette oljemarkedet har ventet på, mener Saltvedt.

Hun tror i imidlertid at et produksjonskutt på 750.000 fat per dag ikke er nok for å rebalansere, og avviser at oljeprisene vil «fly i været».

- Et kutt på én million fat må virkelig til for at vi skal få ned de enorme lagrene. Én ting er at du kan få balanse mellom tilbud og etterspørsel, men det er en ekstrem lagerbygging som har vært i løpet av de siste par årene, forklarer hun.

Fjernet presset

På forhånd var det få som ventet at oljekartellet ville komme frem til en etterlengtet enighet om produksjonskutt.

Representanter for både Saudi-Arabia og Iran var tidlig ute med å avvise at noen avtale ville komme på plass i løpet av konferansen i Algerie.

Dette kan ha hjulpet på forhandlingsklimaet, tror Saltvedt.

- De har tatt store skritt mot en enighet, men hele tiden vært klare på at en avtale først kunne komme i november. Dette har kanskje lettet litt på presset og gitt større spillerom fordi forventningene ikke har vært skrudd opp, sier oljeanalytikeren.

 

Les også: Reuters: Opec enige om produksjonskutt

Vil bli boligmarkedets svar på Norwegian

– Jeg pusher angst inn i folka mine

Hør DN-podcasten om at penger er gratis: Rentenivået er unormalt lavt, og økonomene har ikke filla peiling på hvorfor. DNs utgavesjef Terje Erikstad og makrojournalist Einar Takla diskuterer med finansjournalist Marte Ramuz Eriksen hva som skal til for å få Øystein Olsen og andre sentralbanksjefer i zen.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Flest stemmer betyr ikke automatisk seier: Det amerikanske valgsystemet kort forklart
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert:

DNB-sjefens spesielle hobby
- Det er noe mer enn å skyte på en pappskive som står stille, sier Geir Herdal, fagansvarlig for Instore og merkevare i DNB.
02:12
Publisert: