Det er ikke bare norsk næringsliv som sliter med redusert tilgang i Kina etter overrekkelsen av Nobels fredspris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i desember i fjor.
Ingen avtaler
Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) er den første norske ministeren som besøker landet siden utdelingen. Han har foreløpig ingen avtaler om møter med kinesiske ledere.
Han påpeker at det i praksis ikke har vært muligheter til møte med politiske ledere onsdag. Det er torsdag den politiske rundebordssamtalen mellom ministrene skjer i regi av karbonfangstkonferansen CSLF (Carbon Sequestration Leadership Forum).
– Per dags dato har jeg ingen avtaler med representanter for kinesiske myndigheter, sier han, men tilføyer at han har en avtale med sin australske kollega.
Har utfordringer
Onsdag gikk først og fremst med til et møte med representanter for norsk næringsliv i Kina.
– De presenterte et blandet bilde av situasjonen. Handelen går greit begge veier, men de har utfordringer, sier Ola Borten Moe til NTB.
– Det er svært nyttig for meg å møte dem direkte og få deres inntrykk av status, tilføyer han.
Torsdag skal den norske ministeren både holde en innledning og være ordstyrer for en del av møtet mellom ministrene. Der er blant andre Kinas minister for vitenskap og teknologi, Wan Gang, til stede.
Norske interesser
– Dette er en multilateral konferanse om karbonfangst og – lagring, et område der Norge har tunge interesser og investerer mye. Jeg skal legge fram norske posisjoner og si litt om hva vi vil gjøre videre, forteller Borten Moe.
Kinas politiske holdning til Norge har vært iskald siden Nobelkomiteen i fjor ga Nobels fredspris til dissidenten Liu Xiaobo.
Ola Borten Moe er den første ministeren som setter sine bein på kinesisk jord etter fredsprisutdelingen. Besøket hans følges derfor nøye for å forsøke å fange opp de signaler kinesiske myndigheter sender ut.
Oljeministeren vil overfor NTB ikke kommentere at Aftenposten er blitt nektet visum av kinesiske myndigheter i forbindelse med konferansen.
CSLF er en konferanse som møtes på ministernivå hvert annet år. Organisasjonen ble dannet på amerikansk initiativ i 2003. (©NTB)
Les også: Kan ta laksetvist med Kina til WTO (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.