DNBs oljeanalytiker Torbjørn Kjus mener oljeprisen skal ned mot en pris på 90 dollar fatet i 2020. Det tilsvarer en pris på rundt 80 dollar fatet i dag, 30 dollar under dagens pris. Han mener oljeprisfallet kan få store konsekvenser for oljeselskapenes investeringsplaner i både nye havområder og der det brukes kompliserte produksjonsmetoder.

- Arktiske fat krever en oljepris som er høyere enn 90 dollar fatet for at man gjør investeringene, slår han fast.

- Vi kan komme til å se at i 2016 eller 2017 når det skal tas investeringsbeslutninger, så bestemmer man seg for at "nei, kanskje vi ikke gjør de investeringene for oljeprisen er på 90 dollar og det er ingenting som tilsier at den skal snu med det første". Først da kommer de negative effektene av en lavere oljepris på investeringene, sier Kjus.

Oljesand allerede for dyrt
I dag melder Statoil at de følger Shell i Alaska. Det betyr en utsettelse av boreplanene til i hverfall 2020.

- Vi tar en pause i Alaska, sa Statoils konsernsjef for Nord-Amerika Bill Maloney i et intervju med nyhetsbyrået Bloomberg i går. Årsaken selskapet oppgir er Shells dårlige erf#229er, ikke mulig fall i lønnsomhet.

Les mer: Statoil utsetter Alaska

Som følge av skiferoljerevolusjonen i USA har oljeprisen på den siden av Atlanteren allerede falt. I dag er prisdifferansen mellom Nordsjøolje og kanadisk olje på 20 dollar fatet.

I Canada har Statoil investert tungt i oljesand, en tungolje som må løses fra sandkorn ved hjelp av damp, før den kan brukes. Selskapet får kritikk for miljøprofilen i investeringene, men forsvarer seg blant annet ved å vise til at verden trenger energien oljesandsreservene rundt omkring i verden representerer. Men også oljesandsproduksjon krever en høy oljepris, og i USA er oljeprisen allerede falt til i overkant av 90 dollar fatet.

- Canadisk oljesand trenger en pris på mellom 80 og 100 dollar fatet. Nye prosjekter i Canada sliter allerede med investeringene. Hvis du har en gigantinvestering som skal gjøres i Canada nå så er det vanskelig å få finansiering, mens mindre prosjekter fremdeles er mulig, forklarer Kjus.

Kostnadene tatt i Canada
- Hvis oljeprisen i USA faller 10 dollar til, så vil produksjonsveksten der lide.

For Statoils allerede startede prosjekter vil ikke oljeprisfallet bety så mye, men for eventuelle utvidelser og nyinvesteringer.

- Selskapene har allerede investert så mye i disse anleggene at de ikke stopper investeringene, uansett hva som skjer med oljeprisen. Det er jo slik oljeindustrien stort sett har vært, at du har disse lange syklene, og når prisen først krasjer så stopper ikke produksjonsveksten, forklarer oljeanalytikeren.

Store overraskelser i energimarkedet hører dermed til sjeldenhetene, men det er akkurat det som har skjedd de siste månedene. Amerikansk oljeproduksjon fra skiferfelt har kommet opp i betydelige nivåer på kort tid.

- I Texas begynte veksten i produksjonen for under tre år siden og har nå doblet seg til 2,2 millioner fat om dagen, langt mer enn norsk råoljeproduksjon. Overraskelsen har vært enorm. Jeg kjenner ingen som hadde forventet en slik produksjon, sier Kjus.

Les også: - Folk vil høre denne historien

Også Statoils investorer stiller spørsmål ved oljesandsinvesteringene.

Les mer: <b>Frykter skjulte kostnader i oljesand</b>

Ifølge amerikanske anslag kan Arktis inneholde 13 prosent av verdens uoppdagede oljeressurser, og 30 prosent av uoppdagede gassressurser. FN er skeptisk, mens den norske regjeringen mener man må legge til rette for oljeleting i arktiske strøk.

<b>FN advarer mot oljeutvinning i Arktis</b>

<b>Venter økt oljeaktivitet i Arktis</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.