Diskusjonen i regjeringen kan ende i mer informasjonsinnhenting uten at arbeidet skjer som del av en konsekvensutredning etter petroleumsloven.
Det er greit for oljenæringen, under forutsetning av at prosessen med å åpne havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja for oljevirksomhet ikke blir forsinket.
– Informasjonen må utformes slik at hele eller store deler av den kan inngå i en konsekvensutredning senere. Hvis ikke det skjer, blir arbeidet forsinket med minst to og et halvt år. Det har vi ikke tid til, sier direktør Gro Brækken i Oljeindustriens landsforening (OLF) til NTB. Brækken understreker at oljenæringen slett ikke har gitt opp kampen om en konsekvensutredning, selv om regjeringspartiene SV og Sp motsetter seg dette.
Les hva Erna Solberg synes om en halvveis-løsning: - Det er skammelig
Har ikke gitt opp
– Ingenting tyder på at regjeringen har konkludert og at saken er ferdigbehandlet. Vi er spent på utfallet, men har fortsatt håp om at det blir gjennomført en konsekvensutredning, sier hun.
Ifølge Brækken tar det om lag 15 år fra en konsekvensutredning er ferdig til oljen pumpes opp.
– Det haster med å komme i gang. Kompetansen som trengs til å finne og utvikle nye oljefelt vil finnes om 50 år også, men ikke i Norge. Da er det for sent, sier hun.
OLF har nære allierte i Arbeiderpartiet i denne saken. Fylkeslag langs hele kysten mobiliserer nå for å få gjennomført en konsekvensutredning, sier leder Frode Berge i Rogaland Ap til Stavanger Aftenblad.
– Det handler om velgergrunnlaget vårt. Økt oppslutning i kystfylkene er avgjørende for at Ap fortsatt skal være et 35 prosent pluss-parti, sier han.
På spørsmål om fylkeslaget er beredt til å ofre den rødgrønne regjeringen for en konsekvensutredning, er han mer forsiktig.
– Nei, det er ikke mitt inntrykk. Meningene er nok delte, men flertallet er ikke der, tror jeg.
En meningsmåling OLF fikk utført i desember viser at 45 prosent er imot og 42 prosent er for oljevirksomhet utenfor Lofoten. Undersøkelsen viser også at 82 prosent av befolkningen ønsker en konsekvensutredning og at 57 prosent mener olje og fisk kan sameksistere.
– Ikke nøytralt
Da en rekke ordførere fra berørte kommuner i Nord-Norge tidligere i uka troppet opp på statsministerens kontor for å møte sentrale regjeringsmedlemmer, var budskapet klart fra SV-leder Kristin Halvorsen: Det er ikke aktuelt med hel eller delvis konsekvensutredning nå.
– En konsekvensutredning er ikke nøytral informasjonsinnhenting. Det er en nødvendig del av prosessen med å åpne opp for petroleumsvirksomhet, sa Halvorsen.
Hun mener arbeidet med forvaltningsplanen for Barentshavet og Lofoten allerede har frambrakt mer informasjon enn mange er klar over, men sa det ikke ville være noe nederlag for SV om diskusjonene ender i et kompromiss om at mer kunnskap trengs.
– En konsekvensutredning må gjennomføres uansett, og det vil ta to år. Så det er ikke sånn at de som ønsker oljevirksomhet sparer tid på dette, sa Halvorsen til NTB.
Trenger flere svar
OLF-direktør Gro Brækken er enig i at mye informasjon allerede er brakt på banen, men legger til at enkelte sentrale spørsmål kun kan besvares i en konsekvensutredning.
– Vi vil ha en ordentlig vurdering av de positive ringvirkningene ved petroleumsvirksomhet. OLF har selv gjennomført en slik kartlegging, og den konkluderer med at oljen vil gi 2.000 faste arbeidsplasser i nord, sier Brækken.
– Dessuten kan motstanderne av oljeutvinning som del av konsekvensutredningen stille konkrete krav til næringen. En oljeutblåsning er utenkelig for meg, men jeg har forståelse for at vi blir møtt med strenge krav til hvordan følgene av en ulykke skal begrenses, fortsetter hun. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.