Denne uken har både nordsjøolje og amerikansk referanseolje blitt solgt til de laveste prisene siden februar 2009 og finanskrisen.

I skrivende stund handles førstnevnte til 40,91 dollar, mens den amerikanske oljen selges for 38,41 dollar.

Med det har oljeprisen innhentet seg noe, men her vil den neppe bli liggende her særlig lenge, ifølge analysesjef Bjarne Schieldrop i SEB.

I en rapport publisert onsdag forklarer han hvorfor han mener prisen på nordsjøoljen Brent skal enda videre ned:

- Selv om nordsjøoljen har hentet seg inn én prosent i dag, er det liten grunn til å tro at vi har sett bunnen enda. Oljekartellet OPEC reddet markedet i 2008 ved å kutte. Da var oljeprisen nede i 36,6 dollar fatet på julaften. Ettersom OPEC ikke redder markedet denne gangen, er det svært sannsynlig at vi igjen vil se bunn-nivået fra 2008, forklarer Schieldrop.

Følg oljeprisutviklingen på DNs børs- og markedssider.

Til DN ser han at bunnen på 36,6 dollar fatet fra 2008 for førstemånedskontrakten for brent ser ut som et naturlig mål for tradere å ta ut i et slikt perspektiv.

Les også: - Dette vil legge et lokk på prisene for en god stund fremover

OPEC styrer

Schieldrop er ikke den eneste som tror oljeprisene vil gå enda lavere fremover.

Også sjef for olje og gass i Frost & Sullivan i Houston, Carl Larry, er av den oppfatningen, melder Bloomberg News.

- Det er rikelig med olje der ute. Oljeprisene vil trolig kunne falle til 32 til 34 dollar før noen i Opec sier: «det holder nå, vi kan rett og slett ikke håndtere priser på disse nivåene», sier han til nyhetstjenesten.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets utelukker heller ikke at dette skal skje.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets.
Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets. (Foto: Ida von Hanno Bast)

- Rent teknisk er det kanskje slik at markedet ønsker å teste ut de laveste tallene fra 2008. Men da må det skje relativt raskt, sier han til DN.

Dette begrunner oljeanalytikeren blant annet med at mange såkalte «bargain hunters», som gjør prissikringer og kjøper olje når prisene faller.

- Da presser de prisene opp igjen. Noen av våre klienter i Asia har hatt tendens til å treffe på bunnen, og har plukket ganske mye nå i det siste, forklarer Kjus.

- Prisen må gjøre jobben

Under spørsmålsrunden etter Opec-møtet i Wien fredag erkjente OPEC-toppene at det ikke var sikkert at de hadde klart å påvirke oljeprisen gjennom et produksjonskutt.

Argumentet de brukte var at Opecss globale produksjonsandel i dag bare er på 35 prosent og at de således ikke har stor nok andel av markedet til å kunne styre prisen lengre.

 - Hvis de ikke kan gjøre noe når oljeprisen er hva den er i dag, når kan de da agere for å støtte prisen var et typisk retorisk spørsmål som ble stilt etter møtet. Gitt at ikke Opec kommer til å gå inn å balansere markedet så er det altså prisen som må gjøre jobben denne gangen, ikke Opec, sier Schieldrop.

- Bunnen er nådd

Personlig tror Kjus i DNB at oljeprisene nådde bunnen tirsdag.

- Men det betyr ikke at vi ikke kommer til å se 35 dollar fatet før dette snur. Dette er helt åpent - det er «kron og mynt» i forhold til hvor lavt og høyt vi kan gå.

Resten av året regner han med at det kommer flere positive enn negative impulser til oljemarkedet.

- Lagrene kommer til å trekke i USA, det er nok en sikker og klar impuls. De neste tre til fire ukene ser jeg positivt på oljeprisutviklingen, og så får vi fort en svakere perioode i januar, forklarer DNB-analytikeren.

Nedjusterer

Det amerikanske energidepartementets statistikkfløy, EIA, nedjusterte tirsdag ettermiddag anslaget for det globale oljeforbruket i 2016 til 93,82 millioner fat per dag, mot tidligere 93,86 millioner fat. Anslaget for 2016 er også redusert.

EIA venter nå en nordsjøoljepris brent på 52,93 dollar i snitt i 2015 og 55,78 dollar i 2016. Det er ned omlag 0,90 og 0,50 dollar, respektivt, fra forrige rapport.

 

Les også: Pensjonstap på 200 milliarder kroner

DNB Markets med ferske prognoser: Dette koster én euro om tre måneder

Statoil tildeler milliardkontrakter på Johan Sverdrup

 

Se også:

Hvordan lykkes som gründer?

Hvordan lykkes som gründer?
Her er gasellenes beste tips.
01:10
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.