Nordsjøolje Brent ble handlet rundt 34 dollar per fat ved børsens stengetid torsdag.

Oljeanalytiker Karl Fredrik Skorge Hansen i Norwegian Oil Trading viser til at man må tilbake til 2003 og 2004 for å finne så lave Brent-priser i januar.

- Bunnene i vintermånedene den gang var henholdsvis 28,79 dollar og 31,08 dollar per fat. Mye har skjedd siden den gang så det blir litt upresist å bruke de nivåene som tekniske støttenivåer i dag, men samtidig er det vanskelig å argumentere hardt for veldig mye lavere pris for Brent enn de laveste nivåene som var den gang, sier han til TDN Finans.

- Kortvarig

Hvis man tenker januar og februar isolert sett fra 2003 til 2015, så trekker oljeanalytikeren frem at det er interessant å se at de fleste år, historisk sett, viser en svak oppgang i januar og stigning i februar.

- Dette kan tyde på at det blir en ganske kortvarig nedgang før vi snur i midten av måneden og at Brent-prisen går svakt oppover i midten av måneden og ut februar, sier han.

Hvis man snevrer det inn og forsøker å finne støttenivåer på kort sikt i nåværende markedet, så vil de være 33,08 dollar per fat. Faller prisen under dette så indikeres videre nedgang til henholdsvis 32,35, 32,12 og 31,5 dollar per fat, ifølge analytikeren i Norwegian Oil Trading.

- Vi mener dagens laveste støttenivå vil være absolutt laveste nivå vi vil treffe i år før videre oppgang forventes, sier han.

Les også: Oljeservicegründer Ståle Kyllingstad: - Jeg tror vi skraper bunnen nå

Saudi er jokeren

Porteføljeforvalter Truls Evensen i Fondsfinans Kapitalforvaltning mener oljemarkedet vil holde seg svakt så lenge Saudi-Arabia fortsetter «å eksportere oljeprisen i hjel».

Forvalter Truls Evensen, Fondsfinans. Foto: Aleksander Nordahl
Forvalter Truls Evensen, Fondsfinans. Foto: Aleksander Nordahl (Foto: DN)

- Hvis Saudi-Arabia beslutter å redusere oljeproduksjonen med for eksempel to millioner fat per dag, så ville de over natten omtrent doble landets oljeinntekter - og det kunne de trengt. Men de ønsker ikke å gjøre det på grunn av oljeskifer og det spente forholdet til Iran, og da kan de andre landene i grunnen bare sitte og se på, sier Evensen til TDN Finans.

- Kan bli billigere

Oljemarkedet kan snu fort hvis Saudi-Arabia ønsker det, men det kan ta lang tid hvis tilbudssiden holdes på dagens nivå, peker han på.

- Da må etterspørselen ta igjen tilbudet og det vil ta måneder. I et historisk perspektiv er ikke det så lenge, men i et børsperspektiv er det lenge, sier Evensen.

Porteføjeforvalteren mener at verdsettelsen på Oslo Børs nå er på et punkt hvor man vil kunne ha en god avkastning i løpet av en investeringshorisont på ett år.

- Oljeprisen tror jeg vil være høyere ved utgangen av 2016 enn i dag, men det er ikke sikkert at den er høyere om en måned. Med en investeringshorisont på ett år tror jeg at i dag, etter det kraftige fallet, kan være et helt ok investeringstidspunkt, selv om det selvsagt kan bli enda billigere om en uke, sier han.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 2,81 prosent til 565,38 poeng, omsatt for 5,0 milliarder kroner, torsdag.

Les også: Rakt ned på Wall Street. Igjen.

Norsk Industri: - Det blir et blodbad

Kan skape verdens største børsnotering

Se DN Tv: Verdensøkonomien på 30 sekunder

Verdensøkonomien på 30 sekunder
Aksjemarkedet i Kina er i hovedsak et spille Casino, sier sjefsøkonom i Swedbank, Harald Magnus Andreassen.
00:31
Publisert:

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.