Flere internasjonale aktører venter at oljeprisen skal falle på kort sikt, men at den senere vil ta seg opp raskere enn ventet.
Den britiske storbanken Barclays oppdaterer tirsdag sine oljeprisestimater, og venter at oljeprisen vil nå 85 dollar fatet i 2019 - ett år tidligere enn bankens økonomer tidligere ventet.
«Få betviler at oljeprisene omsider vil komme opp igjen, men vilkårene og timingen er høyst usikker.», skriver Barclays’ økonomer i en oljemarkedsrapport.
Storbanken tror på prisfall i nær fremtid og et ustabilt oljemarked i årene fremover.
Uventede hendelser
Oljeprisen har denne uken virket å stabilisere seg oppunder 47 dollar fatet, en oppgang fra årets bunnivå på under 28 dollar.
Det er på grunn av en rekke uventede hendelser knyttet til oljeproduksjon de siste månedene at storbanken Barclays venter fallende oljepris på kort sikt.
«Vi venter at oljeprisene faller enda lavere gjennom årets tredje kvartal, men at prisene skal opp igjen rundt 60 dollar fatet i første halvår i 2017», skriver Barclays’ økonomer i rapporten.
- Ikke overoptimist
I Norge tror oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets hverken oljeprisen skal ned i 2016.
Hun trodde tidligere at oljeprisene skulle begynt å ta seg opp allerede nå.
- Jeg tror ikke oljeprisen vil falle noe særlig, men heller skal noe opp i løpet av året. Men etter sommeren har jeg blitt mer skeptisk, og jeg er ikke overoptimist når det gjelder estimatene vi har inne, sier Saltvedt til DN.
Nordea Markets tror oljeprisen skal opp til 54 dollar fatet i fjerde kvartal 2016 og 66 dollar fatet mot slutten av 2017.
Tror på fall
Før helgen kom den amerikanske storbanken Bank of America Merrill Lynch med sin oljeprisoppdatering. Den venter en gjennomsnittlig oljepris på 61 dollar fatet i 2017 - og at den vil ende på 69 dollar fatet i siste kvartal 2017.
På kort sikt tror likevel bankens økonomer at oljeprisen kan falle ned til 39 dollar fatet, men anbefaler sine kunder å kjøpe olje dersom det skjer.
Banken har inne et oljeprisestimat på 54 dollar fatet ved slutten av fjerde kvartal i år.
Flere årsaker
Både Bank of America Merrill Lynch og Barclays peker på de mange hendelsene som har forstyrret oljemarkedet de siste månedene:
- Oljeproduksjon i Nigeria er nær halvert etter angrep på landets oljeproduksjon
- Canadas oljeproduksjon falt betydelig etter store skogbranner tidligere i år
- Utsiktene for oljeproduksjon i Libya ble rammet av terrorangrep, som ytterligere senket produksjonen i det krigsherjede landet
- Iran økte sin oljeproduksjon raskere enn ventet etter undertegnelsen av atomavtalen som begrenser landets muligheter til å utvikle atomvåpen mot fjerningen av en rekke sanksjoner mot landet.
- Saudi-Arabia lanserte planer om politiske reformer for å bli mindre avhengig, varslet et ønske om å børsnotere det statlige oljeselskapet Saudi Aramco og byttet ut oljeministeren i en større omorganisering av landets politiske styring.
- Endringer i skatte- og subsidiepolitikken i India og Kina, to av verdens største oljeimportører, fører ifølge Barclays oljeetterspørsel faller med om lag 160.000 fat per dag
Venter ustabile priser
Barclays’ økonomer venter en stadig mer volatil og ustabil oljepris de neste årene, på grunn av at markedet for kjøp og salg av olje og oljekontrakter endrer seg.
«Både nå og i fremtiden er flere forbrukere, hovedsakelig flyselskaper, blitt mindre aktive i sikring av oljeprisene, mens oljeprodusenter trolig føler press fra banker til å sikre seg mot neste nedtur og kan bli mer aktive i sikringen.», skriver Barclays-økonomene i rapporten.
Det vil ifølge rapporten føre til samlet sett færre kjøpere av fremtidskontrakter på olje. Aktører som ønsker å sikre seg mot svingninger i oljeprisen kan kjøpe olje i dag med levering til en fast pris i fremtiden. Det står i motsetning til å kjøpe olje i det såkalte spot-markedet, der olje kjøpes for nåværende pris for umiddelbar levering.
Tre scenarier
Storbanken peker også på at likviditet i finansmarkedene, midler som omsettes raskt, «sakte men sikkert» svekkes, som tvinger investorer til å handle olje med mindre grad av spekulasjon.
Det tror Barclays’ økonomer igjen venter at vil øke volatiliteten i markedet:
«Selv om det kanskje høres motsigende ut, har spekulativ aktivitet fra ikke-kommersielle investorer tidligere vist seg å redusere volatilitet», skriver Barclays’ økonomer i rapporten og viser til at mindre investorer motvirker effektene av at større aktører handler for å sikre seg mot oljeprisbevegelser.
Storbanken kommer med tre mulige scenarier for oljeprisen frem til 2020 basert på hvordan den venter at den globale etterspørselen utvikler seg, med prisanslag fra 62 til 87 dollar fatet fremt til 2020. Det er i det mest sannsynlige scenariet at banken ser for seg en oljepris på 85 dollar fatet.
Følg markedet på DN Investor
Les mer på DN.no:
Her går Norges flinkeste studenter
Marsjerer med automatrifle på åpen gate
Pokemon-boost for Nintendo: Milliardgevinst på Oljefondet (DN+)
Disse topper lønningslisten fem år etter utdannelsen (DN+)
Aker-eier Kjell Inge Røkke og kona Anne Grete Eidsvig tar utbytte på 480 millioner kroner og har tatt ut 3,4 milliarder kroner fra familieformuen på åtte år: Utbyttefest for 3,4 milliarder (DN+)
Anbefalt av DNtv: Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper
Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:
Offshore-lønninger og Statoil-kritikk, bank-konkurranse og renten:
Brexit-spesial:
DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen til morgenkaffen eller bussturen. Alle kan registrere seg her.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.