Råoljeprisen er anslått til 94 dollar i 2015 og deretter forutsatt å holde seg reelt uendret. Men hva skjer hvis oljeprisen faller midlertidig fra 94 til 40 dollar per fat i 2015, for deretter å stabilisere seg på 60 dollar fatet målt i 2015-priser? Blir det helt krise for Norge?

Et slikt oljeprissjokk har forskerne Ådne Cappelen og Torbjørn Eika og SSB-rådgiver Joakim Blix Prestmo lagt inn i én av sine avanserte modeller. Konklusjonen er overraskende og blir beskrevet i en artikkel i den nyeste utgaven av SSBs "Økonomiske analyser".

I 1986 falt oljeprisen dramatisk og ble på kort tid mer enn halvert. Dét fikk store konsekvenser for norsk økonomi. Men dagens situasjon er en helt annen, påpeker forskerne:

- Våre beregninger indikerer at norsk økonomi er ganske robust overfor et kraftig fall i oljeprisen. Norsk økonomi vil kunne håndtere et kraftig oljeprisfall nå uten at det resulterer i kriselignende tilstander av det slaget man opplevde tidligere. Men merkes godt vil det, skriver forskerne i artikkelen.

Les hele artikkelen her (ekstern lenke)

Færre i arbeid, lavere forbruk

Et slikt oljeprisfall innebærer kraftige argumenter for å endre innretningen av finanspolitikken. Fra 2017 ser SSB-ekspertene for seg at både skatte- og avgiftspolitikken strammes til. Skatten på alminnelig inntekt øker med 1 prosent både fra og med 2017 og fra og med 2018. Tilsvarende reduseres utgiftsveksten. I 2040 er offentlig forbruk da vel 7 prosent lavere enn i referansebanen.

Sysselsettingen reduseres. I 2020 er sysselsettingen redusert med 3 prosent, mens arbeidsledigheten bare har økt med 1 prosentpoeng. Lønningene faller som følge av den økte arbeidsledigheten, og som følge av lavere lønnsomhet i petroleumsnæringen.

Husholdningene nyter godt av at energiprisene faller, men ikke nok til å nøytralisere effektene av redusert sysselsetting og lavere reallønn.

- Inntektsnivået i husholdningene blir dermed klart lavere enn i referansebanen. Etter hvert reduseres rentene som følge av økt arbeidsledighet og lavere prisstigning. Effekten på husholdningenes inntekter og konsum når sitt maksimale utslag i 2020/21, hvor begge deler er vel 6 prosent lavere, påpeker forskerne.

Boligprisfall

Til tross for lavere rente, faller etterspørselen etter boliger som følge av lavere inntekt. Dermed blir både boligpriser og boliginvesteringer (boligbygging) klart lavere enn i referansebanen de fleste årene. De maksimale utslagene her kommer i 2021 (pris) og 2022 (bygging), begge med utslag på vel 16 prosent.

På kort sikt vil et kraftig fall i oljeprisen føre til at verdien av norske kroner svekkes.

- Norsk økonomi er følsom for utviklingen i oljeprisen. Men et oljeprisfall får ikke petroleumsvirksomheten til å forsvinne over natten. Sammen med et betydelig finanspolitisk handlingsrom, bidrar fleksibiliteten i kronekursen og økonomiens omstillingsevne til å begrense de negative virkningene, heter det i artikkelen.

Les flere saker på DN.no: Får ikke betalt for leiebil-musikk

Han kan presse rentene ned i Norge

Kutter styringsrenten og innfører negativ innskuddsrente  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.