Oljeprisen henter seg inn etter nattens markante fall. I skrivende stund handles et fat for 33,38 dollar, en oppgang på 1,52 prosent.

Oppgangen kommer til tross for Det amerikanske energibyråets nedjustering av oljeetterspørsel tirsdag.

Følg oljeprisutviklingen på DNs Investor-sider.

I helgen satte oljegiganten Saudia-Arabia seg ned med representanter fra Venezuela for å snakke om et mulig produksjonskutt, men Opec-medlemmene ble ikke enige.

Analytiker Dominick Chirichella i Energy Management Institute mener det handler om én ting:

- Den eneste konklusjonen som kan trekkes, er at det ikke er tilstrekkelig smerte hos alle sider til å få dyrket frem en avtale om å støtte oljeprisen ved frivillig å redusere produksjonen, sier han til Wall Street Journal.

Men hvor er denne smertegrensen?

- Jeg tror vi snakker type 20 dollar. Det ville være punktet hvor også Saudi-Arabia kanskje vil begynne å tenke på å justere litt, sier råvaresjef Bjarne Schieldrop i SEB til DN.

Analytiker Karl Fredrik Hansen i Norwegian Oil Trading. FOTO: PRIVAT
Analytiker Karl Fredrik Hansen i Norwegian Oil Trading. FOTO: PRIVAT

Analytiker Karl Fredrik Skorge Hansen i Norwegian Oil Trading er enig med Chirichella, men mener Saudi-Arabias smertegrense er tosidig.

- Hvis man regner produksjonskost mot utsalgspris, er smertegrensen nesten ikke-eksisterende. Problemet er at landet er avhengig av store inntekter fra oljesektoren for å dekke store deler av statsbudsjettet. Det er her skoen trykker, forklarer Hansen.

- Ingen er heller interessert i å være først ute med et kutt, legger han til.

Tar tid

Sannsynligheten for at et organisert kutt skal skje, er «ekstremt» lav, mener Schieldrop.

- Saudi-Arabia ser at strategien deres fungerer. Det skjer store kutt i investeringene og sterkt fall i antall oljerigger, utdyper Schieldrop.

Utfordringen for saudiaraberne er hovedsakelig at overnevnte konsekvenser har tatt lenger tid enn antatt.

I tillegg har oljeprisene gått mer ned enn de hadde forutsett, mener råvaresjefen.

- Men det er ingenting som tilsier at de aktivt burde endre strategi, legger han til.

Schieldrop utelukker ikke at oljeprisen skal ned igjen til nye bunnivåer.

- Jeg tror at det ligger i kortene at den skal ned.

- Betydelige endringer

Tirsdag estimerte Det internasjonale energibyrået (IEA) at oljeproduksjonen i land utenfor Opec vil bli på 57,06 millioner fat per dag i 2016, ned fra det tidligere estimatet på 57,05 millioner fat.

Samtidig nedjusterte energibyrået sitt etterspørselsanslag for 2015 med 60.000 fat per dag til 94,40 millioner fat per dag.

For 2016 kuttes anslaget med 100.000 daglige fat til 95,58 millioner.

- Lagertallene er ventet svært lite optimistisk, med nok en forventning om bygging i råoljelagrene, mente Hansen i Norwegian Oil Trading tirsdag.

Onsdag får vi ukentlige oljelagertall fra USA. Her venter IEA at skiferoljeproduksjonen i landet vil falle med 92.000 fat per dag i februar til 4,92 millioner daglige fat i mars 2016.

- Det er betydelige endringer i deres estimater. Oljeproduksjonen i skiferolje har falt mindre enn ventet. Det er ikke lenger et aksellererende fall. Så det er ikke en optimistisk rapport, mener Schieldrop.

 

Les også: Polarcus varsler milliardskrell

Sjekk sikkerhetsinnstillingene i dag!

Swedbank-sjefen sparket

Se DNtv:

Holmenkollmarsjen flyttes - helgens vær har tæret hardt på forholdene i marka:

Holmenkollmarsjen flyttes - helgens vær har tæret hardt på forholdene i marka(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.