Til uken er det oljekonferanse i Algerie. Her skal energiministrene i oljekartellet Opec og Russland ha samtaler. Enkelte markedsaktører håper at samtalene kan føre til konkrete planer for kutt i oljeproduksjonen for å løfte oljeprisen fra dagens nivå på rundt 47 dollar fatet.

I forkant av konferansen møttes de rivaliserende Opec-medlemmene Saudi-Arabia og Iran denne uken for å drøfte tiltak for å stabilisere oljemarkedet. Fredag melder Reuters at Saudi-Arabia skal være rede til å kutte i oljeproduksjonen hvis Iran fryser sitt produksjonsnivå. Nyheten førte til at oljeprisen steg umiddelbart.

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i meglerhuset SEB Markets tror at markedet «er litt vel håpefullt» med tanke på hva som skal komme ut av møtet til uken.

- Jeg tror ikke det blir noe vedtak om frys - og i alle fall ikke kutt, sier han.

- Opec og Russland må heller sikre seg mot at prisen faller under 45 dollar fatet. Det er viktigere enn å dytte den over 45 dollar fatet. Empirien fra i sommer er at i det øyeblikket prisen går over 45 dollar fatet, så begynner antall skiferoljerigger i USA å øke. Skiferoljeproduksjon er svært fleksibel og har umiddelbar påvirkning på oljemarkedet, sier Schieldrop.

Følg prisen på Nordsjøolje (Brent 1. posisjon) med DN Investor

- Oljeprisen kommer til å falle

Oljeprisen falt sensommeren 2014 fra nivåer over 100 dollar fatet. Bunnen ble nådd i januar i år, på 27 dollar fatet.

Schieldrop ser ingen lysning i umiddelbar nærhet for selskapene som trenger høyere oljepris.

- Oljeprisen kommer til å falle tilbake etter møtet i Algerie. Samtidig kommer det mer olje ut av Libya, tror sjefanalytikeren.

- Oljeprisen vil ligge rundt 45 til 50 dollar de neste ni månedene, mener han.

Schieldrop tror oljeprisen vil stige i andre halvår av 2017, noe som vil heve snittet for året til 55 dollar fatet. En ordentlig bedring, til 60 dollar fatet, ser han først i 2018.

- Vi tror på kraftig oppgang i oljeprisen i 2018 og 2019 fordi man har investert for lite de siste to årene samt i 2017.

Tror på oppgang

Råvaremegler Kenneth Tveter i meglerhuset DNB Markets venter på sin side oljeprisoppgang de neste månedene.

- Vi har et offisielt prismål på 55 dollar fatet i snitt i fjerde kvartal, sier Tveter og utdyper:

- Vi mener markedet er i en prosess hvor tilbud og etterspørsel nå balanseres. Så fort vi begynner å se meningsfulle trekk fra globale lagre, vil oljeprisen agere. Får man trekk på lager i USA, så kan det fort dra oljeprisen opp noen dollar. Men vi ser også at økt tilbud fra både Libya og Nigeria nå kan ødelegge balanseringen og presse dette ut i første halvdel 2017 og dermed føre til at vi må ta ned prismålet for fjerde kvartal.

Heller ikke han har «de største forventningene» til det kommende møtet i Algerie.

- Det har vist seg gjentatte ganger at det har vært svært vanskelig for partene å komme til enighet, sier Tveter.

- Flere aktører melder at en avtale nærmer seg, men at enkelte Opec-medlemmer mener at en slik avtale først kan annonseres til markedet på det offisielle møtet i november. Venezuela har sagt at man er veldig nære å komme til enighet, men alt det har vi hørt mange ganger, sier han.

- Ingen vits å kutte for Saudi-Arabia

Schieldrop i SEB avviser at Saudi-Arabia i virkeligheten ønsker en lav oljepris for å utsette eller stoppe det grønne skifte eller gjøre skiferoljeprodusenter i USA mindre lønnsomme.

- Saudi-Arabia skjønner at det er ingen vits å kutte for å rebalansere markedet. Markedet må balansere seg selv. Ting tar tid, sier sjefanalytikeren.

- Saudi-Arabia har 1980-tallet friskt i minne når oljeproduksjonen i Nordsjøen var sterkt økende. Da prøvde landet å kutte produksjonen for å holde prisen oppe. Alt de oppnådde var at deres produksjon falt til 3,2 millioner fat per dag, mens oljeprisen falt til 10 dollar, legger han til.

Saudi-Arabia produserer i dag 10,7 millioner fat daglig.

- Hvis Saudi-Arabia kutter 0,5 millioner fat, og man klarer å løfte oljeprisen til 55 dollar, så vil det komme 100 rigger i operasjon i USA. Da øker produksjonen med 0,5 eller 1 million fat i løpet av 12 – 15 måneder i forhold til hva den ellers ville vært. Det blir fånyttes, mener Schieldrop.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om maktens språk: Er Trump og Brexit et tegn på at makten snakker over hodet på folk? Hvorfor vender folk seg fra ekspertene og heller hører på frisører enn ministre? DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim diskuterer maktens språk med Marte Gerhardsen og Lars-Erik Grønntun.

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Derfor holder Norges Bank styringsrenten uendret på 0,5 prosent
Sentralbanksjef Øystein Olsen forklarer bakgrunnen for rentebeslutningen.
04:24
Publisert:
 

Roboter inntar byggebransjen
Kruse Smith har leid inn selskapet nLink og robotene Drilly I og Drilly II til å drille ti tusen hull i taket i det nye bygget til Arkivenes Hus i Stavanger.
00:53
Publisert: