Oljekontraktene stiger noe tirsdag morgen, etter å ha falt de fire seneste dagene i forrige uke.

Kontrakter i nordsjøoljen Brent og den amerikanske referanseoljen WTI handles marginalt høyere enn de gjorde ved stengetid for Oslo Børs mandag.

Svekkelsen mandag har blant annet sammenheng med svake nøkkeltall fra Kina, som støtter opp under bekymring for lavere kinesisk oljeetterspørsel, skriver Marketwatch.

- Kombinasjonen av nye tegn på svakhet i verdenshandelen, og et stort spørsmålstegn ved veksten i den globale oljeetterspørselen i første halvdel av 2016, arbeider sammen med en sterk dollarkurs i retning av et stygt press nedover i oljeprisene, sier Richard Hastings, makrostrateg i Seaport Global Securities, til nyhetstjenesten.

ICEs dollarindeks gikk betydelig opp i forrige uke, idet bedre amerikanske sysselsettingstall enn ventet, bidro til å styrke forventninger om at sentralbanken Federal Reserve vil heve styringsrenten i desember.

Bevegelser i dollarkursen påvirker etterspørselen etter olje blant aktører i land med andre valutaer.

Fall i Kinas oljeimport

Hastings sier at WTI-prisen vil kunne bli svekket til 41-42 dollar pr fat som følge av bekymring for den globale etterspørselen og en sterkere dollar, og han venter ikke at Brent-prisen vil kunne oppnå premier på over 4 dollar fatet under disse omstendighetene.

- Bear-markedet holder seg i oljemarkedet, sier Richard Hastings til Marketwatch.

Søndag meldte kinesiske tollmyndigheter at Kinas oljeimport i oktober falt 5,7 prosent fra måneden før, men steg 9,4 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

- Kinas oljeimport var sterk, men dette dreier seg delvis om mengder av lageroppbygging som følge av prisarbitrasje, og om muligheter for reduserte tankskipskostnader, sier Hastings.

Han mener at oljemarkedet retter oppmerksomheten mot resten av utenrikshandelstallene fra Kina, som er svake.

- Dette tyder på at verdenshandelen er svak, og bekrefter mistanken om at verdenshandelen og produksjonstrendene rett og slett ikke er positive med tanke på etterspørselen etter olje, sier Hastings.

«Uansvarlige nivåer»

Mandag sa Omans oljeminister at dagens nivåer i oljeproduksjonen er «uansvarlige», og han klandret Opec for de lave oljeprisene.

Phil Flynn, senior markedsanalytiker i Price Futures Group, sier imidlertid at han er enig med Saudi-Arabia, som mener at produksjonskutt blant energiselskaper vil få markedet tilbake i balanse neste år.

Flynn sier at det neste store steget for oljeprisen er oppadgående, idet han venter å se lavere amerikansk oljeproduksjon fremover.

Den månedlige boreproduktivitetsrapporten fra USAs energiinformasjonskontor EIA viste mandag at oljeproduksjonen fra skiferoljefeltene Bakken og Eagle Ford ventes å bli svekket i november.

Økt differanse

Prisdifferansen mellom Brent og WTI har det seneste døgnet steget med 7 cent, slik at Brent-premien tirsdag morgen er på 3,21 dollar pr fat.

WTI 1. posisjon, som er desember-kontrakten, noteres til 44,13 dollar pr fat tirsdag morgen, opp 26 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten falt 42 cent til 43,87 dollar pr fat.

Da Oslo Børs stengte mandag, lå WTI-prisen på om lag 43,88 dollar pr fat.

Brent 1. posisjon, som er desember-kontrakten, handles for 47,34 dollar pr fat tirsdag morgen, opp 15 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten falt 23 cent til 47,19 dollar fatet.

Prisen lå på om lag 47,31 dollar pr fat ved stengetid for Oslo Børs fredag.

Brent spot for umiddelbar levering noteres tirsdag morgen til 47,32 dollar pr fat, opp 6 cent fra foregående handelsdag, da prisen ble svekket med 16 cent til 47,26 dollar pr fat.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Opera tar ned guiding

Økt resultat for Norway Royal Salmon

Solberg i rette med Venstres asylforslag

Se DNTV: De har smakt på 400.000 kopper kaffe de siste 15 årene

De har smakt på 400.000 kopper kaffe de siste 15 årene
Kaffesmakerne Roger Wilhelmsen og Tore Flåten hos Joh. Johannson Kaffe blir aldri lei den sorte drikken.
02:29
Publisert: