Fredag morgen var oljeprisen på under 89 dollar fatet. Dette er det laveste nivået siden juni 2010.
- Den svake trenden fortsetter, fastslår oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea.
Hun mener oljeprisen ikke bør falle så mye mer før konsekvensene blir dramatiske her hjemme.
- Enn så lenge går det greit. Faller oljeprisen ytterligere, da blir det helt krise for Norge. Dersom oljeprisen begynner å nærme seg 80, må vi nok vente å se store endringer i den norske oljesektoren, sier Saltvedt.
- Les mer: Laveste oljepris siden juni 2010
Svake tall
Oljeprisen ble torsdag svekket av svake tall fra særlig Tyskland, påpeker oljeanalytikeren.
Tysklands handelsbalanse viste et overskudd på 14,1 milliarder euro i august, mot et overskudd på reviderte 23,5 milliarder euro måneden før, meldte Bloomberg News.
- Veksten er svak særlig i Europa og Kina. Dette har bidratt til at etterspørselssiden ser dårligere ut, sier Saltvedt og fortsetter:
- Tyskland har vært lokomotivet i den europeiske økonomien lenge. Dårlige tall derfra skaper ikke noe bedre inntrykk av at vi skal få en snarlig opptur.
Hun advarer mot at flere negative nyheter fra blant annet eurosonen kan føre til ytterlige fall i oljeprisen.
- Ikke minst er man redd for at svak Vekst i Kina og Europa vil spre seg til USA. Da kan vi få svakere tider lenge, sier Saltvedt.
- Les også: Nå er dette USAs største hodepine
- Flyter over
Mens etterspørselssiden viser svakheter, viser oljeanalytikeren til at det på tilbudssiden «stadig strømmer på med ny olje inn i markedet».
- Det flyter jo over av olje. En ting er fra USA. Det er ingen stor overraskelse, men det at Russland har nådd en ny topp var kanskje ikke helt ventet, sier Saltvedt.
- I tillegg har du Libya - et «wild card» som kommer på toppen, tilføyer hun.
Opec-møte
Kartellet av oljeproduserende land - Opec - holder sitt neste ordinære møte 27. november. Opec står for om lag 40 prosent av verdens oljeforsyning.
- Det blir spennende å se om de kommer til å måtte forhandle frem nye nasjonale produksjonskvoter, sier Saltvedt.
Hvis Opec gir signaler om kutt i produksjonen, kan oljeprisene snu til oppgang før møtet, skriver amerikanske Wall Street Journal (WSJ), ifølge TDN Finans fredag.
Det vises til at Saudi-Arabia har redusert prisen på oljeeksport til Asia til et seks års bunnivå, noe som har ført til nedgang i prisene på oljekontrakter på verdensmarkedet.
- Den utløsende faktor var nyheten om at Saudi-Arabia kutter prisene. Vi er avgjort i et område hvor Opec vil vurdere å reagere, sier Ric Spooner, sjefstrateg i CMC Markets i Sydney, til Bloomberg News, ifølge TDN Finans.
Ed Kevelson, sjef for bilateral energihandel i Newedge i New York, sier at etterspørselen også må opp, men at det er en forutsetning for prisoppgang at «Saudi-Arabia gir et klart signal før Opec-møtet om at de tar foten av pedalen», skriver nyhetsbyrået.
En rundspørring Bloomberg News har foretatt viser at 11 av 20 analytikere tror at Opec på møtet vil kunngjøre en reduksjon, enten i produksjonen eller i det formaliserte produksjonstaket.
Tror på oppgang
Oljeanalytiker Saltvedt tror et slikt tiltak kan bli én av årsakene til at oljeprisen vil ta seg opp mot slutten av året.
- Akkurat nå er vi riktignok inne i den typiske lavsesongen for etterspørsel, så jeg tror uansett den vil holde seg på de lavere nivåene frem til litt utpå høsten, sier hun.
- Deretter vil litt kaldere vinter vil føre til høyere etterspørsel. Vi får kanskje ikke en voldsom oppsving, men et litt strammere marked, sier Saltvedt.
Les også:
Hans «ukelønn» er Erna Solbergs månedslønn
Asia i dag: Fryktens fredag
- Tall som lett kan latterliggjøres i norsk offentlighet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.