Når skal oljeprisen opp igjen?
Jarand Rystad lever av å selge kunnskap om alle verdens oljefelt til investorer, myndigheter og næringsliv. Han nøler med å svare på når vi ser effekten av oljepriskollapsen på produksjon og investeringer, og når prisen skal opp igjen.
- Det der jobber vi ganske så presist med, for kunder som betaler for det. Det er ti millionerspørsmålet. Hvis du gir meg ti millioner skal jeg svare, sier Rystad, lett fleipende, før han sier:
- Vi tror det skjer i andre halvår.
Fundamentale forskjeller
Han avviser kontant sammenligningen til 1986 som investor Jan Haudmann Andersen hadde i torsdagens DN.
- Det er ingen faktabasert grunn til en slik sammenligning. Det er fundamentale forskjeller på situasjonen da og nå. Det vi ser nå er en mer normal syklus, sier han og utdyper:
- På grunn av høy oljepris på 70-tallet så man en overgang til andre energiformer, som atomkraft. Tilsvarende får du ikke i dag fordi fornybarteknologiene ikke er modne for rask nok vekst - selv om mye positivt skjer på fornybar
- Hele første del av 80-tallet var en langvarig nedgangsperiode der etterspørselen falt kraftig
- Det kom mye ny olje inn i markedet fra Nordsjøen, Alaska, Mexico og Kina i starten av 80-tallet. Nå får vi tilsvarende mye ny olje fra skifer, men vi ser ikke noe i nærheten av de samme kuttene fra Saudi Arabia og andre land i Midt-Østen. Fra 1981 til oktober 1985 kuttet Saudi produksjonen fra 10.3 til 2.2 millioner fat. De 16 millionene fat med overkapasitet verden hadde i 1985, tok det 16 år å hente inn igjen.
- Nå har vi en ubalanse i markedet på 1,3 millioner fat. Det er mer enn man kan klare i lageroppbygging. Når da alle land samtidig konkurrerer om å produsere mest mulig, ender det i en priskollaps.
Krever mer enn 50 dollar
Rystad forklarer priskollapsen med lavere etterspørsel i Europa enn ventet og større produksjon enn ventet fra nord-amerikansk skiferolje. Det kombineres med en geopolitisk situasjon som gjør at Saudi-Arabia ikke forsvarer prisen. I tillegg ser Vesten en fordel i at Russland rammes av lavere oljepris, og Saudi Arabia ser det som en fordel at Iran rammes.Men på sikt er det ikke bærekraftig med en så lav oljepris som i dag.
- Jo dypere og mer brutalt det går ned, desto mer vil det gå opp igjen, sier han, og understreker at det kreves en langt høyere pris for å betale for leting og utvinning av olje i dag, enn en oljepris rundt 50 dollar fatet.
Årsaken til at oljeprisen kan falle under produksjonskostnadene, er at det aller meste av kostnadene allerede er bundet opp. Kostnadene er der selv om produksjonen kuttes. Selv om man vil, kan man ikke redusere kostnadene ved å stoppe produksjonen på kort sikt.
- Dermed blir oljeprisnedgangen på kort sikt uten bunn, sier Rystad.
Les hva Rystad tidligere har ment om oljeprisutviklingen:
Skiferoljen Tåler ned mot 40 dollar fatet (krever innlogging)
Tror Norge kan tjene på oljepris-kollaps (krever innlogging)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.