Skiferoljerevolusjonen i USA har torpedert Opecs jerngrep om oljeprisene og har gjort usikkerheten omkring den langsiktige oljeprisutviklingen større enn på flere tiår.
- Dette har vi ikke sett på veldig lenge, og dette er en helt ny situasjon. Måten prisen settes i markedet nå er en helt annen og det skaper mye frustrasjoner og usikkerhet for produsentene, og det er det vi ser i Norge også, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til DN onsdag.
- Flyttes fremover
Hun mener etterspørselsveksten ikke vil være tilstrekkelig til å ta unna den massive overkapasiteten i oljemarkedet og dermed stagge et kraftig oljepris-comeback. Bakom lurer amerikansk produksjon som raskt kan gjøres tilgjengelig, og billig olje fra Iran og muligvis Irak det neste året, påpeker hun.
- Prisene må sannsynligvis stige etter hvert, men så ser man stadig at tidspunktet flyttes fremover i tid. Det er den tendensen vi ser nå, sier Saltvedt.
Hun viser til at Opec i forrige uke valgte å holde produksjonen uendret på 30 millioner fat per dag, og går for å opprettholde markedsandeler fremfor pris. Analytikeren var derfor overrasket over oljeprisfallet i forkant av Opec-møtet, der enkelte investorer spekulerte i at kvoten kunne endres.
- Den har overhodet ingen effekt, sier Saltvedt.
Fortsatt for mye
Hun ser de siste dagers priskorreksjon i sammenheng med fallet før Opec-møtet og at Saudi-Arabia har hevet eksportprisene og etterspørselsprognosene sine.
Tirsdag oppjusterte også det amerikanske energidepartementet (EIA) sitt anslag for det globale oljeforbruket, samt forventningen til amerikansk produksjon for inneværende år og neste år.
- Fremdeles er det veldig mye olje i markedet, og mot slutten av måneden får vi større klarhet i hva som skjer i Iran, sier Saltvedt.
USA-løft
De amerikanske råoljelagrene var også ned i forrige uke, ifølge American Petroleum Institute (API).
Posisjonering i forkant av dette har også bidratt til å gi oljeprisene et løft, ifølge Nordea-analytikeren. Onsdag ettermiddag kommer uketallene fra USAs energiinformasjonskontor EIA.
- Det kom visse indikasjoner i går som tilsier et trekk, og sånn sett har det kommet litt mer ”bullish” nyheter, sier Saltvedt
Lokk
Nordea-analytikeren har et anslag på en gjennomsnittlig oljepris på 62 dollar fatet i 2015, stigende til 75 dollar neste år.
Hun innser imidlertid at oppgangen kommer til å ta tid og at målet kanskje er litt i "høyeste laget".
- Saudi-Arabia har stengt såpass mye, og så fort prisene i USA nærmer seg 65 dollar så kan olje fort komme ut i markedet, det gjør at denne oppgangen skyves enda lenger ut i tid. Både det og Iran legger et lokk over hvor høyt oljeprisen kan gå, sier Saltvedt.
Oljeprisene er fortsatt positivt påvirket av en EIA-rapport mandag, som anslo at oljeproduksjonen i de syv største skiferformasjonene i USA vil falle med 91.000 fat per dag til 5,5 millioner fat per dag i juli.
Venter prisbyks
Onsdag ettermiddag kommer uketallene fra USAs energiinformasjonskontor EIA. Det er ventet et lagertrekk på 1,2 millioner fat, ifølge Bloomberg News, mens APIs uoffisielle tall tirsdag pekte i retning av et trekk på 10,5 millioner fat.
Oljeanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB tror tallene kan løfte oljeprisene ytterligere.
"API-tallene er normalt i området, dermed kan oljemarkedet står overfor nok en opptur denne ettermiddagen", skriver han i en oppdatering onsdag.
Nordsjøoljeprisen er opp 1,1 dollar til rundt 66 dollar fatet, mens amerikansk lettolje WTI styrker seg 1,4 dollar til 61,5 dollar fatet onsdag.
Les også:
Opec-produksjonen steg i mai
Slik tror de norsk næringsliv ser ut om fem år
Her er Statoils nye styremedlemmer
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.