Oljeprisene snur ned tirsdag og vaker rundt de laveste nivåene siden finanskrisen etter at Opec besluttet ikke å endre produksjonen fredag.

Brent-oljen handles tirsdag ettermiddag under 40 dollar fatet, og er på sitt laveste nivå siden 2009.

Bakgrunn: Opec holder pressekonferanse: Holder oss på dagens nivå   og Opec øker produksjonstaket - oljeprisen faller

SEBs råvare-analysesjef Bjarne Schieldrop er ikke særlig optimistisk i det korte bildet.

- De laveste oljeprisene ser vi i første kvartal, sier Schieldrop til Dagens Næringsliv.

Naturlig mål

I 2008 reddet Opec oljeprisen ved å kutte produksjonen etter at nordsjøoljen bunnet ut på 36,6 dollar fatet julaften. Denne gang har Opec eksplisitt sagt at de ikke vil gjøre det, samtidig er dagens oljemarked et helt annet.

- Bunnen på 36,6 dollar fatet fra 2008 for førstemånedskontrakten for brent ser ut som et naturlig mål for tradere å ta ut i et slikt perspektiv, sier analysesjefen.

Les også: - Dette vil legge et lokk på prisene for en god stund fremover

SEB har et anslag på 55 dollar fatet for 2016 (første månedskontrakten), som er til vurdering. I august, da anslaget ble gjort, argumenterte meglerhuset med at det var relativt god teoretisk lagerkapasitet i markedet.

Presset

I praksis ser lagersituasjonen imidlertid mer presset ut enn man har trodd. Den blir stadig mer ubehagelig med tilhørende økende rabatt for førstemånedskontraken mot 12 månederskontrakten, påpeker Schieldrop.

- Lav oljepris kan brukes til å stimulere konsum, bremse produksjon eller man kan lagre overskudd løpende. Men en lav oljepris gjennom det siste året har allerede stimulert til sterk konsumvekst og produksjonen bremser godt, mens lagrene fortsetter å stige, sier sjefsanalytikeren.

- Hvis det begynner å bli problematisk (lagre, red.anm), må du bruke de andre frihetsgradene. Siden det tar lang tid å stimulere til enda høyere konsum, må isteden produksjonen bremse enda mer, sier han.

Bremser produksjonen

Ifølge rapporten "US production drilling" som ble offentliggjort mandag, ventes det at amerikansk skiferoljeproduksjon skal falle med 115.000 fat per dag bare i januar.

Dermed kan en halv million fat i produksjon forsvinne fra markedet på bare 4-5 måneder. Dette viser at markedsmekanismene fungerer, påpeker SEB-analytikeren.

- Oljeprisen jobber steinhardt med å piske oljemarkedet inn i balanse, sier Schieldrop.

Umiddelbar respons

Amerikansk skiferoljeproduksjon har fullstendig veltet den gamle maktbalansen i oljemarkedet og i praksis satt Opec ute av spill.

Mens det tidligere tok flere år for oljeprisen til å slå ut i økt eller redusert produksjonsvolum, slår i dag prisendringer inn tilnærmet umiddelbart, også på kontantstrømmen. Derfor kan antallet rigger være opp med 50 enheter én måned, og ned 50 en annen som en respons til endring i prisbildet.

- For hver dollar vi beveger oss ned, forsvinner skiferoljeaktiviteter som var lønnsomme ved høyere priser. Men det går også omvendt hvis prisen isteden går oppover, sier råvareanalytikeren.

Annerledes

Dette er en erkjennelse som også Opec har kommet til.

Skiferoljens evne til å hurtig respondere med en høyere produksjon ved en høyere pris er den dramatiske store forskjellen fra tidligere oljepris-sykler og som også bidrar til at Opec ikke kutter produksjonen, påpeker Schieldrop.

- Grunnen er blant annet at de ikke kan. I stor grad handler det om fleksibiliteten i amerikansk skiferolje. I alle tidligere oljepris-sykler så kunne oljeprisen begynne å stige i det øyeblikket markedet begynte å nærme seg balanse i kjølvannet av overproduksjon, sterkt stigende lager og kollaps i oljeprisen. Denne oppgangen i oljeprisen førte imidlertid ikke til noen umiddelbar økning i produksjonen. Dette er imidlertid helt annerledes i dag, sier analytikeren.

- Prisen må gjøre jobben

Under spørsmålsrunden etter Opec-møtet i Wien fredag erkjente også Opec-toppene at det ikke var sikkert at de hadde klart å påvirke oljeprisen gjennom et produksjonskutt.

Argumentet som de brukte var at Opecss globale produksjonsandel i dag bare er på 35 prosent og at de således ikke har stor nok andel av markedet til å kunne styre prisen lengre.

 - Hvis de ikke kan gjøre noe når oljeprisen er hva den er i dag, når kan de da agere for å støtte prisen var et typisk retorisk spørsmål som ble stilt etter møtet. Gitt at ikke Opec kommer til å gå inn å balansere markedet så er det altså prisen som må gjøre jobben denne gangen, ikke Opec, sier Schieldrop.

Verdens største oljeprodusent, Saudi-Arabia, forstår dette godt, mener analytikeren.

Kjenner ikke kostnaden

Skiferolje er også et nytt element i det globale oljemarkedet, der man fortsatt ikke vet på hvilke produksjons- og kostnadsnivåer man vil lande på. Bare for 12 måneder siden mente man at en oljepris på 70-80 dollar fatet ville få skiferolje til å kollapse, ifølge Schieldrop.

Antagelsene om kostnadsnivået for skiferolje har imidlertid endret seg radikalt over det siste året. Produksjon per brønn i nye brønner har bare økt og økt. Tiden det tar å bore nye brønner har falt og falt, og kostnadene har også falt. Produksjonen fra nye brønner tredoblet seg siden 2011 og dette fortsetter videre.

- Her må man bare vente å se hvor "dyret" lander hen hva gjelder teknologi, pris og volum, sier Schieldrop.

Ny dynamikk

Skiferolje er heller ikke "high risk, high bet og high reward", som konvensjonell olje. Det er fabrikasjon, med relativt høy forutsigbarhet, mener analytikeren.

- Det dreier seg om marginer. Her blir det å sammenligne forward-priser der man finner ny pris, pakker det sammen og låser inn marginen. Dermed låses også markedet mye mer inn mot dynamikken i forward-markedet, sier Schieldrop.

Potensiell økende produksjon fra Iran, Irak og Libya for årene som kommer gjør det også vanskelig for Opec å diskutere kutt per i dag.

Saudi-Arabia vil heller ikke sette begrensninger for sin produksjon, fordi de vet at de trenger større volum, mener analytikeren. Han viser til at ved en eksport på 7 millioner fat trengte Saudi-Arabia 100 dollar fatet for å få landets økonomi til å gå rundt.

- Jeg tror det er veldig få, inkludert Saudi-Arabia, som drømmer og tror at oljeprisen skal tilbake til 100 dollar med det første. Ikke minst fordi den kostnadsspiralen utenfor Opec som man så i 2000-2014, er i full revers, sier Schieldrop.

Venter nedjusteringer

Tirsdag klokken 18.00 norsk tid legger det amerikanske energibyrået EIA frem sin månedlig rapport.

SEB-analytikeren venter at IEA vil senke sitt prismål for WTI i første halvår nærmere dagens forwardpris i markedet, samt ta ned prisforventningen til andre halvår.

Han venter også at EIA anslår en raskere oppbremsing i produksjonen som en naturlig konsekvens av den lavere prisen.

Nordsjøoljeprisen brent snur ned tirsdag, og svekker seg rundt 0,8 dollar til 39,90 dollar fatet. Amerikansk lettolje WTI er ned rundt én dollar til 36,7 dollar fatet.

Les også: Råvaresjef: De kortsiktige utsiktene for oljemarkedet er meget utfordrende
- Skuffet, trist, skremt

Se DNTV: Deler ut gratis is i kampen mot issmelting

Deler ut gratis is i kampen mot issmelting
Klimaisen skapte en av de lengste køene under klimamøtet i Paris, er en del av iskremprodusenten Ben & Jerry's klimakampanje.
02:11
Publisert:


 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.