- Det tar gjerne et halvår å gjennomføre større endringer i oljeprisen, sier forsker Ole Gunnar Austvik i petroleumsøkonomi til Dagens Næringsliv.
Mandag morgen steg oljeprisen noe, blant annet på bakgrunn av at Iran uttrykker ønske om å unngå ytterligere prisnedgang. Nordsjøolje blir notert til rundt 85 dollar fatet etter å ha stupt fra en topp på 115 dollar fatet i sommer.
- På kort sikt kan prisene gå opp og ned av helt andre årsaker enn de underliggende trendene, understreker Austvik. Han tviler sterkt på at prisoppgangen vil vedvare.
- Bakgrunn: - Nedgangstrenden er intakt
- Overskuddstilbud
Kartellet av oljeproduserende land - Opec - holder sitt neste ordinære møte 27. november. Austvik, som er professor ved Handelshøyskolen BI og Forsker II på Nupi, tror det neppe blir aktuelt å forsøke å stabilisere prisen på nivået fra i sommer.
- Det vil også være en umulig oppgave, mener han.
Følg oljeprisen på DNs børssider.
Ifølge Austvik ligger en «opprettholdbar» oljepris på mellom 70 og 80 dollar fatet - ikke høyere.
- Hadde ikke Kina vært med i verdensøkonomien det siste tiåret, ville oljeprisene vært mye lavere. Veksten i Kina fortsetter, men er ikke så sterk lenger, påpeker han og fortsetter:
- Videre er det slik at for høye priser vil føre til lavere priser. Det tar riktignok tid før markedsreaksjonene kommer. Denne perioden har virkningene vært både mer fornybar energi, skiferolje- og gass og energisparing. I dag ser det ut til at vi står overfor en periode med større overskuddstilbud enn tidligere.
Sentralbankens rentemøte
Denne uken er det duket for rentemøte i Norges Bank. Sentralbanken publiserer ingen ny renteprognose, men vil slippe en pressemelding om tingenes tilstand.
Nordea Markets skriver i sin morgenrapport at den fallende oljeprisen trolig vil bli et tema på torsdag. I forrige uke uttalte meglerhusets oljeanalytiker Thina Saltvedt at en oljepris som begynner å nærme seg 80 er dramatisk for Norge.
Professor Austvik vil på sin side ikke overdrive konsekvensene:
- Den norske staten får mindre penger i oljefondet, men dette går ikke rett inn i norsk økonomi. Norge er på den grønne gren hele tiden. Oljeprisfall er jo bra for europeisk og internasjonal økonomi. Du får økt aktivitet, sier han.
- Les mer: - Da blir det helt krise for Norge
Kutter i investeringene
Austvik viser til at den mest direkte negative effekten er at oljenæringen vil lide.
Professor Klaus Mohn ved Handelshøyskolen på Universitetet i Stavanger mener oljeprisene utvilsomt har kommet inn lavere enn det oljeselskapene hadde sett for seg.
- I dag vil de verken redusere utbytter eller ta opp gjeld. Med vedvarende press mot kontantrømmen gjenstår det kun ett alternativ: De må de kutte investeringer, sier Mohn, som tidligere var sjeføkonom i Statoil.
Norges Bank anslår et fall i oljeinvesteringene på 10 prosent til neste år. En oljepris på under 80 dollar fatet over tid kan bety at prognosene for både oljeinvesteringer, sysselsetting, økonomisk vekst, skatteinngang og arbeidsledighet vil måtte revurderes, frykter Mohn.
- Denne uken vil Norges Bank muligens trekke frem noen nedsiderisikoer, men her kan mye skje de neste månedene, sier professoren.
Les også:
Ansatte ut mot sparket Yara-sjef
Asia i dag: Zombier truer Kina
Slik får du innsyn i mappen din
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.