Oljeprisen tok seg en kraftig dupp torsdag, men steg over åtte prosent fredag til over 32 dollar fatet. Samlet endte prisen likevel ned litt over fire prosent i løpet av uken.

Det er imidlertid langt fra sikkert at nedturen er over, mener oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets.

- Jeg er meget skeptisk til de neste 6-8 ukene. Markedet er bekymret for hva svake makrotall vil gjøre med oljeetterspørsel. Det er godt mulig vi ser nye bunner for oljepris de neste 6-8 ukene, skriver Kjus i en oppdatering til DN.

Han tror situasjonen i markedet først vil bedres når bensinmarkedet tar over stafettpinnen fra det svake dieselmarkedet fra slutten av mars.

Overlevelsesmodus

Denne uken og den neste er DNB-analytikeren på kundemøter med amerikanske oljeprodusenter rundt omkring i USA.

Her tvinger dagens lave oljepris nå mange amerikanske oljeselskaper inn i et overlevelsesmodus.

- De er ganske skremte her borte. Det er mange selskaper som ikke vil klare seg på dagens oljepriser. Dermed er jo det en årsak til å være optimistisk på oljeprisens vegne, forklarer Kjus.

Amerikansk referanseolje med levering om en måned handles i skrivende stund for 27,97 dollar fatet, en nedgang på rundt ti prosent siden mandag.

Men desto lavere oljeprisen går, desto mer optimistisk blir Kjus for oljeprisen i et 12-18 måneders perspektiv.

Dette fordi lave priser får store, negative konsekvenser for hele oljeindustrien, forklarer han.

- Industrien kan rett og slett ikke leve med så lave priser særlig lenge. Det vil etterhvert gjøre store innhogg i oljeproduksjonen. I denne syklusen er det viktigere å se hva som skjer med tilbudet heller enn å bekymre seg for etterspørselen etter olje. Effektene av de lave prisene begynner å bli ganske så synlige i datagrunnlaget vi har så langt, mener Kjus.

Frykter fulle lagre

Før det blir bedre, må imidlertid markedet først karre seg gjennom en mild vinter med for mye tilgjengelig destillat, altså diesel og fyringsolje, forklarer Kjus.

I tillegg er etterspørselen etter diesel i både USA og Kina dårlig.

- Det ser fremdeles ikke særlig lystig ut, og det er ennå ingen tegn til at situasjonen avtar, sier senior oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.

Hun peker blant annet på fall i oljeetterspørselen ikke vokser like mye som i fjor.

- Vekstutsiktene er tatt noe ned og tilbudssiden fortsetter bare å øke. Det betyr at lagrene fortsetter å fylle seg opp, legger hun til.

DNB-analytikeren anslår at stigende råoljeoljelagre og raffinerier som kutter gjennomstrømning vil prege markedet også de neste seks til åtte ukene.

- Markedet er redd at lagrene i Cushing, Oklahoma skal gå smekk fulle i løpet av de kommende ukene. Dermed presses prisen på amerikansk referanseolje mer ned enn nordsjøolje, forklarer Kjus.

Råvaresjef Bjarne Schieldrop i SEB.
Råvaresjef Bjarne Schieldrop i SEB. (Foto: SEB)

Negative om Norge

Også råvaresjef Bjarne Schieldrop i SEB var denne uken i kundemøter i utlandet.

I London traff han finansielle aktører som hovedsakelig er interessert i olje ut fra et valuta-, rente- og aksje-perspektiv, forklarer han.

- Det var ganske interessant. De har ikke annet forhold til oljeprisen enn overskriftene de ser om den. Naturlig nok er de ekstremt negative, sier Schieldrop.

Blant annet er synet deres på norsk oljeproduksjon alt annet enn lyst:

- I London tror folk at hele Nordjsøen nå legges ned. De tror ikke en eneste krone investeres her og at det nærmest er kroken på døren - uten at de egentlig forstår hvordan investeringene i Nordsjøen egentlig ser ut, forklarer råvaresjefen.

Han tror lav oljepris og den siste «ekstremt rufsete» finansielle uken, kan ha bidratt til mangelen på optimisme.

Alle verdens børser har vært preget av kraftige svigninger, gullprisen har klatret stort, mens oljeprisen har falt mye.

- Ved første øyekast ser det veldig negativt ut. De gjenspeiler turbulensen i det globale markedet, sier Schieldrop om London-kundene.

 

Les også: Skylder på Draghi

Fem store farer som kan gi økonomisk krise

Asia i dag: Det er offisielt – krakk på verdens børser

 

Se DNtv:

Slik smører du til Holmenkollmarsjen på lørdag:

Slik smører du til Holmenkollmarsjen på lørdag
Her får du tipsene som gir deg best gli og best feste under Holmenkollmarsjen på lørdag.
02:37
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.