Nedturen fortsetter for oljeprisen, som mandag ble notert til nok et bunn-nivå: 36,06 dollar fatet - det laveste på elleve år.

Tirsdag stiger oljeprisen noe, og handles til 36,34 dollar fatet.

Det siste tiåret har oljeprisen normalt hentet seg inn i løpet av andre halvdel av desember.

Men i år er det lite sannsynlig at vi vil få en slik opptur, ifølge oljeanalytikere.

- Akkurat nå er det vanskelig å se hva som skal trigge et kraftig oljeprisrally i julen, i hvert fall så lenge Saudi -Arabia ikke gjør noe for å dempe priskrigen mot høykostolje og Iran, forklarer oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto til DN.

Pareto-analytikeren får støtte av råvaresjef Bjarne Schieldrop i SEB som heller ikke tror på noe rally for oljeprisen dette året:

- Det har jeg veldig liten tro på, sier Schieldrop.

Under 30 dollar

Schieldrop mener de eneste to grunnene som kan trigge et rally nå, er dersom oljekartellet Opec kutter produksjonen eller en stor krise utspiller seg i Midtøsten.

Han tror ikke på positive impulser for oljeprisen i første kvartal, og viser til fortsatt overskudd og nærmest fulle lagre i Europa og sannsynligvis også Asia innen kort tid.

- Alt tyder på at vi skal teste enda lavere nivåer enn 30-tallet. Jeg synes det virker veldig sannsynlig at vi skal ned under 30 dollar, sier SEB-analytikeren.

Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto.
Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto. (Foto: Marte Vike Arnesen)

Rekordvarm vinter

Én av årsakene til at oljeprisen kan falle mer, er værfenomenet El Ninõ som skaper unormalt høye temperaturer på den vestlige halvkule. Færre har bruk for fyringsolje for å komme seg gjennom vinteren, og det setter spor i oljeforbruket.

- Vi ser av værmeldingene at vinteren er unormalt varm. På julaften er det meldt 20 varmegrader i New York, sier Omdal.

Positive overraskelser i ukentlige lagertall eller endelige produksjonstall for USA i oktober, kan være nok til å trigge et «mini-rally», tror Pareto-analytikeren.

Det samme kan fall i den amerikanske riggtellingen.

- Vi mener imidlertid vi må et godt stykke ut i 2016 før vi kan få en vedvarende oljeprisoppgang, legger han til.

Mer produksjon i sikte

Heller ikke ifjor var det julerally i oljemarkedet. Schieldrop peker på to faktorer som har endret seg siden da:

- Forskjellen fra i fjor er at vi fortsatt hadde god plass på lagrene, sier han.

Fremover er produksjonen fra Iran ventet å øke, samtidig som at det går mot ny fredsavtale i Libya. Det kan løfte oljeproduksjonen, tror Omdal.

Produksjonen i Libya ligger nå på 400.000 fat per dag. For 18 måneder siden var den én million fat og før dette på 1,6 millioner fat.

Hardfør skiferolje

Den andre forskjellen fra i fjor, er at verden ser enda bedre hvor lave kostnader amerikanske skiferoljeprodusentene klarer å produsere til.

I forrige uke ble det overraskende rapportert om økning i antallet oljerigger.

- Hvis antallet oljerigger går opp med priser på disse lave nivåene, som de gjorde på fredag, hva gjør de da når prisene går opp, spør Schieldrop retorisk.

 

Les også: - Veksten har vært overraskende sterk

Første offer, men flere står for tur

Bunnpris dropper Rema - Rema ber Konkurransetilsynet gripe inn

 

Se også:

Slik gikk det da amerikanere testet norsk julemat: - Oh, what is that?!

Slik gikk det da amerikanere testet norsk julemat: - Oh, what is that?!
Det er den amerikanske ambassaden i Oslo som selv har sendt ut denne julehilsenen på Youtube, der amerikanske diplomater smaker på blant annet smalahove, lutefisk og raspeball.
02:33
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.