Prisene på oljekontrakter svekkes mandag morgen for andre dag på rad, og både Brent- og WTI-kontrakten er nesten to dollar lavere enn de var da Oslo Børs stengte fredag.
Iranske og vestlige diplomater nærmer seg en kjernefysisk avtale som kan lede til at Iran trapper opp sin oljeeksport og forsterker det globale tilbudsoverskuddet på olje, skriver Bloomberg News.
Diplomatene, som kommer sammen igjen i Geneve mandag morgen, er fortsatt splittet i synet på takten i sanksjonslettelsene overfor Iran, og om hvilke begrensninger som skal legges på landets atomprogram.
Kan øke eksporten med en million fat per dag
Iran har bygget opp sine lagre av olje, og investeringsbankene Barclays og Societe Generale spår at det første som skjer etter at en avtale er landet, er at Iran begynner å selge ut fra lagrene.
Den iranske oljeministeren Bijan Namdar Zanganeh sa for to uker siden at landet vil kunne øke sin oljeeksport med en million fat pr dag hvis sanksjonene oppheves.
- Tidsfristen for en rammeavtale med Iran henger over markedet. Hvis partene blir enige om å gå videre til neste etappe, vil det øke sannsynligheten for at iransk olje kommer tilbake til markedet, selv om det er en lang vei å gå før dette skjer, sier Ric Spooner, sjefstrateg i CMC Markets i Sydney, til nyhetstjenesten.
Store mengder lagret
Skipsmeglere og myndighetspersoner sier at Iran kan ha opptil 35 millioner fat olje lagret. Ifølge Bloomberg-anslag lå det utenfor Bandar Abbas, Assaluyeh og Kharg i uke 12 ankret opp 13 supertankere, eid av det iranske statlige rederiet NITC.
Prisdifferansen mellom kontrakter i Brent og WTI er fra fredag morgen til mandag morgen utvidet med om lag 18 cent, slik at Brent-premien mandag morgen er på 7,87 dollar pr fat.
WTI 1. posisjon, som er maikontrakten, ligger på 48,14 dollar pr fat mandag morgen. Da Oslo Børs stengte fredag, lå prisen på om lag 50,10 dollar pr fat.
Brent 1. posisjon, som er maikontrakten, noteres til 56,01 dollar pr fat mandag morgen. Prisen lå på om lag 57,76 dollar pr fat ved stengetid for Oslo Børs fredag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.