Nordsjøoljen Brent (førsteposisjonskontrakten) ble tirsdag ettermiddag handlet til like i overkant av 38,50 dollar fatet. Til sammenligning ble kontrakten omsatt til om lag 39,2 dollar fatet da Oslo Børs stengte mandag og til 41,50 dollar fatet på de høyeste nivåene i forrige uke.
«Nedgangen i prisene var drevet av signaler fra Iran om at landet ikke ønsker å delta i tiltak for å dempe tilbudet før egen produksjon er justert opp med ytterligere rundt én million fat pr dag», skriver DNB Markets i en oppdatering tirsdag. Også Commerzbank mener oljeprisene tynges av kommentarene knyttet til Iran.
- Kunstig drevet opp
- Prisen for Brent forrige uke var kunstig drevet opp av mange spekulasjoner om kommende møte mellom sentrale produsenter, som viser seg å være helt i tåken, sier markedsanalytiker Karl Fredrik Skorge Hansen i Norwegian Oil Trading til TDN Finans.
Norwegian Oil Trading antar nå at Brent-prisen vil ligge under 40 dollar fatet mars.
- Det underliggende er jo fortsatt et stort overskudd av olje på over en million fat pr dag som ikke balanseres over natten. Men det er slik at spekulanter har en sterk tendens til å bevege markedet signifikant, tross det svake bildet. Vi antar at uken blir avsluttet med en Brent-pris på omtrent 37 dollar fatet. Det er en god støtte rundt dette nivået, sier Skorge Hansen.
Overflod av olje
Overflod av olje i markedene er bakgrunnen for priskollapsen de siste årene. Verdens sentrale produsenter har lenge vist liten vilje til å gjennomføre tiltak som kan bidra til å balansere forholdet mellom tilbud og etterspørsel.
Oljegiganten Saudi-Arabia, som for alle praktiske formål sitter med kontrollen i oljekartellet Opec, har valgt å forsvare sine markedsandeler fremfor å gjennomføre produksjonskutt som kunne vært med på å løfte prisene.
Men etter at oljeprisen tidligere i år falt under 30 dollar fatet har imidlertid flere av de store produsentene, både innenfor Opec og utenfor, øyensynlig kommet litt på gli.
Etter planen skal minst 15 oljeproduserende land møtes til oljetoppmøte i Moskva i april. Målet er i det minste å bli enige om en frys av produksjonen på nivået fra januar i år.
- Ikke optimistisk
Oxford Institute of Energy Studies mener at en eventuell frys-avtale mellom Opec og ikke-opec-land vil ha liten effekt på balansen i markedet, men tror den kan bedre sentimentet.
- Når det kommer til balansen i markedet vil virkningen være veldig begrenset, sa professor og direktør Bassam Fattouh i Oxford Institute of Energy Studies under en konferanse i regi av Norsk Petroleumsforening tirsdag.
Fattouh viser til at Russland produserer på et høyt nivå og at flere andre land utenfor Opec forutsetter at Iran skal være med på å fryse produksjonen.
- Iran vil antakelig ikke bli med i avtalen, de mener den er tullete. For Iran tilsvarer avtalen faktisk å gjeninnføre sanksjoner, så jeg er ikke optimistisk på balanse-siden, sier han.
På det kommende møtet mellom Opec og ikke-opec-land, som ifølge Opec-delegater vil holdes i begynnelsen av april, tror Fattouh at det mest sannsynlige utfallet er at man blir enige om å overholde frys-avtalen, men ikke noe mer utover det.
Han mener imidlertid at en bekreftet frysavtale med Opec-land og Russland kan endre sentimentet i markedet.
- Saudi-Arabia har sagt at dette vil være et første steg mot noe mer omfattende. Dersom man er short i markedet bør man være veldig bekymret. Blir det en avtale vil du få problemer, sier Bassam Fattouh.
Følg markedet på DN Investor
Les også:
Statoil forkorter Songa-kontrakter
Asia i dag: Skal bli verdens største hotelleier
Usunt kosthold koster oss 154 milliarder hvert år
Fornybart ga mer avkastning enn olje for oljefondet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.