Oljeprisen steg med nær syv prosent over natten og fortsatte opp fredag morgen etter det ble kjent at Saudi-Arabia vurderer å gjennomføre tiltak for å balansere oljemarkedet. Utover fredagen har oljeprisen stabilisert seg oppunder 46 dollar fatet.

Les mer her: Oljeprisen opp fredag

Nyheten kom etter at Saudi-Arabias energidepartement feilsendte en e-post til journalister.

Vil «hjelpe markedet»

E-posten det er snakk om var et utkast til et intervju som skulle publiseres av Saudi-Arabias statlige nyhetsbyrå. Kommentarer fra Khalid al-Falih, landets oljeminister, om mulige oljemarkedstiltak var inkludert i utkastet.

- Hvis det er behov for å gjøre noe for å hjelpe markedet å rebalansere vil vi gjøre det, selvfølgelig i samarbeid med Opec-medlemmer og store oljeeksportører utenfor Opec, het det i uttalelsene fra al-Falih ifølge en rekke internasjonale medier, deriblant Financial Times.

Brent-oljeprisen ligger på 46 dollar fatet fredag morgen, langt under de siste års toppnivåer. Fra sommeren 2014 til januar i år falt oljeprisen fra 115 til 28 dollar fatet. Siden den gang har oljeprisen styrket seg, selv om juli utgjorde den største månedlige svekkelsen på ett år.

Mulig oljefrys

- Oppgangen må blant annet ses i lys av uttalelser fra Saudi-Arabias energiminister om at de kan være interessert i å diskutere tiltak som et ledd i å rebalansere olje-markedet, skriver økonomene i Handelsbanken Capital Markets i fredagens morgenrapport og viser blant annet til at mulige tiltak fra saudiarabisk side kan være frys i oljeproduksjon.

Lignende til var også på agendaen sist Opec-toppene holdt sitt møte i juni, og den gang feilet kartellet nok en gang i sitt forsøk på å enes om en felles strategi i oljemarkedet.

Det var på forhånd et håp om å få på plass enighet enes om produksjonskvoter, produksjonstak eller frys i oljeproduksjon.

Etter at konfliktnivået mellom mange av landene har dratt seg til de siste månedene har dette håpet stadig blitt mindre, særlig på grunn av maktkampen mellom oljegigantene Iran og Saudi-Arabia.

De to rivalene Iran og Saudi-Arabia ligger i en intens strid med hverandre. De to oljerike landene har vært fiender siden den iranske revolusjonen i 1979, og konflikten mellom de to landene tilspisset seg i månedene som ledet opp mot møtet. Konflikten mellom de to har siden oljeprisfallet i 2014 ført til at alle forhandlinger om en felles strategi for oljekartellet har kollapset.

Planlegger oljemøte

Nyheten kom samtidig som det ble kjent at oljekartellet Opec kunngjorde et «uformelt» oljetoppmøte i september etter å ha meldt om rekordhøy oljeproduksjon.

I tillegg kom Det internasjonale energibyrået (IEA) med sin månedlige oljemarkedsrapport torsdag, som bidro til å presse opp oljeprisene.

– Det globale oljemarkedet er herved i balanse, skrev oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets i en oljeoppdatering torsdag, med henvisning til IEA-rapporten.

I rapporten kom det blant annet frem at den globaleoljeproduksjonen i juli var 215.000 fat per dag lavere enn samme måned i fjor, men at etterspørselen hadde økt med 1,02 millioner fat dagen.

Oljemarkedet har i lang tid vært preget av overforsyning av olje, som har gjort at det produseres mer olje enn det etterspørres.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

Har oppdaget nye «kjempevirus»

«Styltebussen» kan være en bløff  

25-åring arver milliardformue  

 Storstilt pengetrykking og rekordlave renter: - Alt er definitivt ikke helt som det skal være  

Utbyttefest for gründertrio dnPlus  (DN+)

Se DNs boligspesial: Norges mange boligmarkeder

Anbefalt fra DNtv: Bli med på Sunnivas ferd gjennom ett av verdens hardeste triatlon

Episode 4: Slik gikk det med Sunniva i Norseman Xtreme Triathlon
DNtv har fulgt Sunniva Dring (35) frem mot ett av verdens hardeste triatlon denne helgen. Her kan du bli med på hennes spektakulære ferd med 226 km svømming, sykling og løping fra Eidfjord til Gaustatoppen.
05:01
Publisert:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.