- Vi tror oljeprisen kan ha sett bunnen nå, skriver sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets i meglerhusets morgenrapport tirsdag.

Hittil i år har oljeprisen vært nede på rekordsvake nivåer. På det laveste var prisen på et fat med nordjsøoljen Brent nede på 27 dollar fatet. De lave nivåene har skapt frykt i finansmarkedene verden over.

De siste ukene har oljeprisen holdt seg over 30 dollar fatet. I skrivende stund koster et fat med nordsjøoljen Brent 1. posisjon 35,03 kroner.

Følg oljeprisen i DN Investor

Ifølge Nordea Markets kan enigheten mellom Saudi-Arabia og Russland om å fryse produksjonsnivået være første steget på vei mot en oppgang i oljeprisen.

- Men mye avhenger av Irans deltakelse i en eventuell avtale. Neste tirsdag er det planlagt et nytt møte mellom de store oljeprodusentene, skriver Olsen.

Tror 30 dollar er et gulv

Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities mente allerede i januar, da oljeprisen var nede i 27 dollar fatet, at bunnen var nådd.

- Avtalen mellom Saudi og Russland om et mulig produksjonsfrys har økt sannsynligheten for at det stemmer, sier han til DN.

Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities. Foto: Per Thrana
Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities. Foto: Per Thrana (Foto: Dagens Nærignsliv)
Omdal tror oljeprisene fortsatt vil være lave frem til sommeren, men at de så vil øke til 50 dollar per fat.

- Det Saudi og Russland har gjort, gjør at gulvet er på 30 dollar fatet, sier Omdal.

- Vi har gått under 30 to ganger. Første gang sa Saudi at priser under 30 var irrasjonelt. Andre gang kom jo denne avtalen mellom Saudi og Russland, understreker han.

Både konsensus og Pareto estimerer at markedet først balanseres i 2017.

- Men hvis Saudi og Russland fryser produksjonen på januar-nivå, og summen av Iraks og Irans produksjon også stabiliseres, kan markedet balanseres i andre halvår i år, sier Omdal.

Ikke før i andre halvår

- Et scenario vi ser for oss er at Iran og Irak, som jo er politisk allierte, holder den samlede produksjonen fra de to landene på januar-nivå, sier Omdal.

Han viser til at Irak-produksjonen økte til rekordnivåer i 2015, men at noe av økningen de siste månedene trolig er fra to store iranske felt, Azadegan og Yadavaran, som strekker seg over på irakisk side. 

- Offisiell statistikk kan vise at produksjonen fra Iran øker de nærmeste månedene, mens Irak går ned tilsvarende. Realiteten er trolig at to til tre hundre tusen fat av Iraks produksjon i Basra-regionen de seneste månedene har vært eksport fra iranske felt, sier han.

Oljeanalytikeren tror imidlertid ikke at markedet kan stabiliseres før i andre halvdel av 2016.

Selv med en avtale om produksjonsfrys på januarnivå, er overproduksjonen i første halvår på halvannen til to millioner fat per dag i følge Opecs egne estimater, påpeker han.

- Vi tror på priser over 50 dollar per fat fra tredje kvartal i år, 60 dollar til neste år og 70 dollar per fat fra 2018, sier Omdal.

Må gå høyere igjen

Han peker på at de siste to årene er preget av en kraftig økning i Opec-produksjonen, i tillegg til produksjonsvekst utenfor Opec.

- I år forventer vi en økning på 500.000 fat per Iran-produksjonen fra 2015-nivå. Men veksten i Opec-kapasitet blir vesentlig svakere de neste fem årene, slik også IEA forventer i rapporten de publiserte igår, sier Omdal.

Samtidig vil etterspørselsveksten fortsette, ifølge ham. Da må USA igjen begynne å øke produksjonen.

- På kort sikt må USA-produksjonen fortsette å falle i 2016 for å balansere markedet. Men fra og med neste år må investeringene og produksjonen i USA igjen øke for å dekke etterspørselen utover det OPEC kan levere, sier Omdal.

Derfor må prisene høyere igjen, for at det skal bli lønnsomt å øke investeringene igjen i skiferoljeproduksjon, sier Omdal. 

Han viser til uttalelser fra direktør Fatih Birol på CERA Week i Houston om at det trengs oljepriser på 80 dollar fatet innen 2020 for å sikre tilstrekkelig oljetilbud på mellomlang sikt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg markedet i DN Investor

Les også på DN.no:

- En viktig dag for Statkraft og Norge

Eiendomssalg for milliarder til Røkke

Asia i dag: - For et kolossalt pengemisbruk

Se DNTV: - Sentralbanken har ikke så mye mer igjen å gi

- Sentralbanken har ikke så mye mer igjen å gi
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets kommenterer sentralbanksjefens tale.
03:26
Publisert: