Torsdag kveld stupte oljeprisen med tre dollar. Da Oslo Børs stengte var prisen 49,50 dollar fatet, men bare timer etter lå den på 46,49dollar.
Fallet kom etter at Det amerikanske energidepartementetsstatistikkfløy, EIA, offentliggjorde tall som viste at deamerikanske råolje- og bensinlagrene falt 2,2 millioner fat til 524,4millioner fat i uken frem til 1. juli. Fallet i beholdningen var vesentlig mindre enn forventet i statistikken fra American Petroleum Institute (API), somble offentligjort dagen før.
- Egentlig er jeg overrasket over oljeprisfallet. Men det henger nok sammen med at mange posisjonerte seg i forkant av lagertallene, sier Thina Margrethe Saltvedt, oljeanalytiker i Nordea Markets.
Synet støttes av SNN Markets, som i sin morgenrapport fredag peker på at «markedsaktørene har posisjonert seg for et større fall i oljelagrene, og har senere solgt seg ut eller snudd posisjonen på skuffende lagertrekk».
- Brexit en klam hånd
- Brexit ligger som en klam hånd om markedet om dagen. De finansielle aktørene er på tå hev. Derfor får vi disse store svingningene, sier Saltvedt.
Med en ulmende brexit-effekt som kan blusse opp fra tid til annen, tror hun ikke oljeprisen flyr i taket med det første. Oljeanalytikeren tror prisen vil legge seg oppunder 50 dollar fatet.
Saltvedt peker på usikkerheten rundt de europeiske bankene og nyheten om at Libya skal skru opp oljeproduksjonen som andre mulige grunner til prisfallet.
- Lav bensinpris opprettholder etterspørselen
Med den amerikanske kjøresesongen i gang etter 4. juli-helgen, ventet man at konsumentene skulle fylle opp. Det skjedde ikke i like stor grad som antatt. Aktiv amerikansk bilkjøring omsommeren pleier å dra opp bensinprisene, men hvis det ikke skjer er mange bekymret for at overskuddet på bensin vil vedvare.
Saltvedt tror den lave bensinprisen i USA vil opprettholde etterspørselen.
- Det er tidlig å si noe om den amerikanske kjøresesongen ennå. Men det blir spennende å se hva som skjer på det amerikanske arbeidsmarkedet. Er mange i jobb går konsumet naturligvis opp, sier Saltvedt.
Jens Nærvig Pedersen, senioranalytiker i Danske Bank Markets, er også spent på de amerikanske jobbtallene som kommer i fredag kl 14.30.
- Hvis arbeidsmarkedstallene overrasker positivt kan oljeprisen stige, sier han.
Styrket dollar
- Oljeprisen blir påvirket i negativ retning av at dollaren har styrket seg, sier Pedersen.
Dollaren har steget 2,58 prosent siden amerikanernes uavhengighetsdag mandag. Fredag koster én dollar 8,51 kroner.
- Med usikkerheten i kjølvannet av brexit kan flere investorer søke seg til dollaren. Det påvirker oljeprisen negativt om dollaren styrker seg ytterligere, sier Pedersen.
Samtidig peker analytikeren på at fallet i amerikansk oljeproduksjon kan styrke oljeprisen.
Følg markedet på DN Investor
Les mer på DN.no:
Fersk rapport: - Det er lite olje igjen
Ny bølge av Brexit-uro: - Det er så mørkt som det aldri har vært før
Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene (DN+)
Anbefalt av DNtv: Tre myter om elsykkel
Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:
Brexit-spesial:
DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.