Torsdag møtes oljekartellet Opec til et av de viktigste møtene på flere år. Siden i sommer har oljeprisen falt med rundt 30 prosent. Onsdag morgen blir et fat nordsjøolje handlet til vel 78 dollar fatet.
Det store prisfallet siden sommeren er kommet i kjølvannet av endringer både på tilbudssiden og etterspørselssiden. På tilbudssiden har den økte produksjonen av amerikansk skiferolje presset ned prisene, mens svakere etterspørselsvekst fra Kina og eurosonen presser prisene samme vei på etterspørselssiden. Det skaper spenninger mellom Opec og andre oljeproduserende land, og Opec-medlemmene imellom.
Tror på prishopp
Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea er blant dem som tror på store kutt fra Opec denne gang.
– Jeg tror på kutt i kvoten på et sted mellom 500.000 og en million fat dagen. Det betyr at de må kutte produksjonen et sted mellom en million og 1,5 millioner fat. Det er fordi de i dag produserer mer enn det kvoten er, sier Saltvedt.
– Hva vil det bety for prisen?
– Jeg tror prisene vil gå opp. Jeg tror på et hopp oppover til 85 dollar, og at de siden vil bevege seg oppover. Men den kommer ikke opp i 100 dollar fatet ennå. Det er det for svakt marked til, sier Saltvedt.
Vil ikke kutte
Spenningen øker imidlertid onsdag etter at Opec-topp og oljeminister Ali Al-Naimi i Saudi-Arabia uttaler fra Opec-hovedkvarteret i Wien at Saudi-Arabia, USA og andre land ikke bør gjøre kutt i oljeproduksjonen, og i stedet la markedet bestemme prisene, melder TDN Finans.
Financial Times skriver onsdag at Naimi forholdt seg stum i sin berømte morgentur i forbindelsen med Opec-møtet i forhold til gårsdagens møte med Russland, Venezuela og Mexico.
Avisen skriver videre at han holdt seg til samme uttalelse som han har hatt i langt tid om at «markedet til slutt vil stabilisere seg selv», ifølge TDN Finans.
- Problemet er konsensus
Analytiker Miswin Mahesh i den britiske storbanken Barclays i London tror ikke på store kutt fra Opec torsdag, men åpner for mange utfall.
– Markedet ønsker at Opec skal kutte 1,5 millioner fat om dagen. Problemet er å nå konsensus. Opec-medlemmene vil kanskje bli enige om 500.000 fat dagen. Kommer de opp med en erklæring om å kutte 400.000 fat dagen, vil ikke det være nok til å støtte prisene, og prisene vil falle. Men kommer de opp med én million fat vil de miste kredibilitet, fordi Opec ikke vil være istand til å gjennomføre det, sier han til Dagens Næringsliv.
– Er det et gulv i markedet?
– Nei, jeg tror ikke det. Vi har ikke nådd gulvet. Først må etterspørselen komme opp igjen. Vi ser noen små tegn på det, sier Mahesh.
Han tror oljeprisen kan falle kraftig i kjølvannet av møtet torsdag.
– På 60-tallet, ja, som en umiddelbar reaksjon. Men den vil ikke holde seg der lenge, sier analytikeren.
Samstemte
Torbjørn Kjus i DNB Markets er enig.
– Hvis ikke Opec denne gangen blir enige om noe, slik møter har endt før, vil prisene falle. Da tror jeg vi kan se priser ned mot 60- tallet, sier Kjus.
Statoils sjeføkonom Eirik Wærness mener det er lite sannsynlig med en veldig tilstramming i kvotene.
– Og da snakker du om vesentlig mer enn 400.000 til 500.000 fat dagen?
– Ja.
Stor usikkerhet
Neste år tror Barclays på økte priser. 93 dollar er analytikerens anslag for slutten av neste år. Langt mindre optimistisk er Torbjørn Kjus. Han tror på 80 dollar fatet som en langsiktig oljepris.
Eirik Wærness er som sjeføkonom i Statoil forhindret fra å spå om oljeprisen. Han tror Opecs sterke spiller Saudi-Arabia er svært usikre på flere forhold i markedet og derfor er i tvil om hvilke grep en skal ta.
– Saudi-Arabia er usikre på flere forhold. Hva er effekten av lave priser på produksjonen i USA? Hva er effekten på etterspørselen av høye priser, spesielt i Kina? Hvor mye bedrer etterspørselen seg ved lave priser, er de også usikre på. De er også usikre på hvor mye plass de skal gi til en eventuell økning i produksjonen fra Irak og Iran, sier han.
Bakgrunn:
Vil ikke kutte i oljeproduksjonen
Ikke enighet om produksjonskutt før OPEC-møte
Tviler på Opecs handlekraft
Les også:
USA i dag: De tjener 1,8 mrd. i snitt
Asia i dag: Venter bakrus etter Asia-fest
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.