Sommeren 2008 nådde oljeprisen rekordhøye 148 dollar fatet, og verden sto i høyspenn. De siste ukene har oljeprisen steget som følge av Vestens konflikt mer Iran og nedstangt produksjon i Syria, Sør-Sudan og Jemen. De offisielle oljeprisene er på 120 dollar fatet, og har dermed et stykke igjen til rekordene. Men for alle som ikke bruker dollar til daglig spiller valutakursen en viktig rolle for hvor mye man faktisk betaler for oljeprodukter.

Eurorekord
Målt i norske kroner er avstanden til 2008-rekorden langt mindre, og for eurosonens innbyggere var den effektive oljeprisen fredag høyere enn på det høyeste i juli 2008. Målt i euro var oljeprisen i 2008 91,46 euro fatet. Fredag var den på 92,26 euro fatet.

- Europeerne får et dobbelt slag i ansiktet. Euroen svekker seg og oljeprisen øker. Samtidig kommer det stadig bedre tall fra USA og tiltroen til det marekdet er bedre. I eurosonen er tilliten svakere, og euroen vil fortsette å falle, sier hun.

Mens Norge tjener gode penger, sliter dermed oljeprisene på en allerede sliten EU-økonomi.

- Den norske stat får inn 52 milliarder kroner ekstra med dagens oljepris i forhold til den oljeprisen som er lagt til grunn i statsbudsjettet. Det gjør at oljefondet vokser, hvis vi ser bort fra utviklingen i aksjemarkedet, for den vet vi ikke hvordan blir. I et slikt tankeeksperiment gir avkastningen på fire prosent større utbetalinger, sier Thina Saltvedt, oljeanalytiker i Nordea.



 

Kilde: DN.no/Swedbank First Securities.

Ikke noe å glede seg over
Men det hjelper lite når handelspartnerne våre sliter med å kjøpe våre andre produkter.

- Dette bidrar til todelingen av norsk økonomi som vi ser nå, mellom oljeindustrien og annen industri, sier Saltvedt.

- Det er ikke sikkert at nettoeffekten av høy oljepris er positiv for Norge, sier Bjørn Roger Wilhelmsen, rente- og valutastrateg, Swedbank First Securities.

- Vi ser at en rask oppgang i oljeprisen ofte virker negativt på litt sikt. Vi så litt av det samme i fjor på den her tiden. Da steg den raskere enn den gjorde nå på grunn av opptøyene i Nord-Afrika. Det førte til en høyere inflasjon i Kina, USA og EU, og Kina svarte med å stramme inn, konsumenttilliten falt i USA, og det hadde negative effekt også for norsk økonomi fordi etterspørselen etter norske varer og tjenester falt.

Om oljeprisoppgangen er midlertidlig eller ikke mener de er vanskelig å si.

- Min personlige mening er at oppgangen ikke skyldes forholdet mellom tilbud og etterspørsel i markedet, men uroen rundt Iran. Hvis den er midlertidig (uroen rundt Iran, red.anm.) er oppgangen midlertidig, sier Wilhelmsen.

Saltvedt er enig, men har liten tro på at krisen gir seg.

- Jeg tror ikke den konflikten kommer til å gi seg med det første, sier hun, og legger til at tilbudet i markedet er redusert også som følge av nedstengig i Sør-Sudan, Syria og Jemen.

Mindre å gå på nå
- Jeg er bekymret for reservekapasiteten i oljeproduserende land. Bufferen faller faretruende raskt. Noen har fyllt inn for Sudan, Syria, Jemen og Iran, og det er Saudi Arabia. Nå nærmer bufferen deres seg tre millioner fat, og hvis den kommer ned mot 2,5 millioner fat begynner prisene å reagere mye mer på hendelser i markedet. I 2008 var bufferen ekstremt lav og en nedstengt oljeplattform i Nordsjøen en halv dag fikk oljeprisen til å sprette opp 1,5 dollar. Da Macondo-ulykken skjedde var bufferen på 4,5 og ulykken hadde ingen effekt på oljeprisen overhode, forklarer Saltvedt.

Om to dager kommer rapporten fra atomenergibyråets undersøkelser i Iran. Samtidig vurderer det internasjonale bankvesenet å ekskludere Iran, slik at det blir vanskeligere for land som India og Kina som ikke støtter sanksjonene, å handle med landet.

Valutastyrt
I dag er oljeprisen 120,50 dollar og dollarkursen 5,65 kroner. Det gir en oljepris på i overkant av 680 kroner.

Regjeringen legger til grunn en oljepris på 575 kroner fatet for 2012.

Fjerde juli 2008 lå oljeprisen på 745 kroner. Det er tidens desidert høyeste pris i norske kroner. Da var dollarkursen målt i kroner 5,07 og målt i euro 1,32. I dag er dollaren 5,65 i norske kroner og 1,57 i euro.

Den historiske oljeproduksjonen viser at den i 2008 var gjennomsnittlig 2,1 millioner per dag, mens den var på 1,7 millioner fat per dag i 2011.

Les også:
Olsen vil kutte i bruken av oljemilliarder

Iran driver oljeprisene til værs

Johnsen advarer mot fall i oljeprisen

Oljeprisutviklingen i norske kroner og euro, med tall til og med torsdag forrige uke:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kilde: DN.no/Swedbank First Securities.