Oljeprisen har falt ned til under 110 dollar fatet mandag morgen. Og ifølge oljeekspert Thina Saltvedt i Nordea Markets kan oljeprisen i tiden fremover fortsette å falle ned mot 100 dollar fatet.
Nordsjø-olje blir mandag ettermiddag handlet for 109,36 dollar fatet, ned 3,04 dollar fra fredagens sluttnotering. Oljeprisen har de siste ukene falt fra en topp på over 123 dollar fatet tidlig i mai.
I SEBs morgenrapport mandag skriver sjefanalytiker Bjarne Schieldrop at alle piler peker ned i dag.
"Alt ser veldig bearish ut denne morgenen med svakere PMI fra Kina, indikasjoner på svakere forbruk i USA, økende bekymringer for euro-gjelden, sterkere amerikansk dollar og på toppen av det hele et vulkansk utbrudd på Island", skriver han.
Fryktpremien er redusert
- Oljeprisen kan fint fortsette ned til rommet mellom 100 og 105 dollar fatet. Den voldsomme risikopremien eller fryktpremien på 20 dollar vi har sett den siste tiden, er redusert. Når fryktpremien faller noe tilbake igjen, kan oljeprisen bevege seg ned mot 100-105 dollar fatet, sier Nordeas oljeekspert Thina Saltvedt.
Hun sier at den høye oljeprisen den siste tiden er en belastning for mange lands økonomier. Det har bidratt til svakere makronyheter. I tillegg er det mye oppmerksomhet rundt gjeldsproblemene i Spania og Hellas.
Les mer om dette: Økt frykt for Spania
- Det gjør at sentimentet endrer seg og at man går fra litt vekk fra de risikofylte papirene og mer inn i blant annet dollar, som styrker seg mot euro. Det er litt svakere utsikter for verdensøkonomien, og utsiktene har vært den store driveren. Men nå legger høy oljepris en demper på utsiktene og vi ser at spekulanter reduserer sine veddemål på at oljeprisen skal oppover. Mange av argumentene som dro opp lysten til å investere i olje, som uroen i Midtøsten og Nord-Afrika er nå redusert. Det er fortsatt stor uro, men spredningsrisikoen ser ut til å forsvunnet for øyeblikket, sier Nordeas oljeanalytiker til DN.no.
Stemningen har endret seg
- Påvirker vulkanutbruddet oljeprisene?
- Det tror jeg ikke. Så langt er det bare Island som er rammet og man venter mindre effekt enn forrige gang, så det har ikke påvirket oljeprisene noe særlig. Det er mer at stemningen i markedet har endret seg, mange aktører tar derfor ut profitt eller spekulantene reduserer veddemålene sine.
I tillegg påpeker Saltvedt at det er svakere utsikter også for viktige asiatiske land. Veksten i Japan - som er verdens tredje største oljeforbruker - har vært noe svakere enn ventet og i Kina er etterspørselen i øyeblikket noe svakere enn før.
Tidligere mandag ble det meldt at HSBCs kinesisk PMI var ned til 51,1 poeng i mai fra 51,8 måneden før, ifølge nyhetsbyrået TDN Finans. En indeks på over 50 viser økende aktivitetsnivå.
- Helhetsinntrykket er at trykket er redusert, sier Saltvedt. Hun peker på at andre kvartal ofte sesongmessig er litt svakere. I USA har man ikke kommet i gang med kjøresesongen for fullt. Økt fly- og bilbruk om sommeren er en stor driver for oljeforbruket i verdens mest oljetørste nasjon. Samtidig demper samtidig de høye bensinprisene amerikaneres bilbruk.
Ny oppgang til høsten?
Men utover sommeren kan oljeforbruket igjen ta seg opp. Da er det ikke bare høysesong for oljebruk i USA, også i Asia kan behovet øke.
- I juli og august skal man være litt observante. Kina sliter med elektrisitetstilgangen, og da øker de ofte etterspørselen etter diesel for å erstatte problemene ved å øke bruken av dieselaggregater, sier Saltvedt.
I tillegg er det mot høsten ventet at Japan vil være i full gang med gjenoppbyggingen etter jordskjelvet og tsunamien, noe som vil øke behovet for elektrisitet når husholdninger og industrien igjen bygges opp.
- Behovet for olje har fortsatt å stige, men mye av prisoppgangen siden februar har vært forårsaket av politisk uro. Fra høysten av regner vi derimot med at det fysiske markedet igjen kan drive opp prisen ettersom det totale bildet blir strammere.
Les flere oljenyheter:
- Vi var alle enige om at det var genialt smart (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.