Etter en markert oppgang de siste dagene har prisen på nordsjøoljen Brent nådd ny årsbestenotering tirsdag formiddag.
Førsteposisjonskontrakten, olje med levering neste måned, nådde 43,61 dollar i 10.15-tiden og handles like etter klokken 11.00 til 43,44 dollar.
Kontrakten handles dermed på de høyeste nivåene siden begynnelsen av desember ifjor.
Skal diskutere frys
Prisoppgangen kommer i forkant av det mye omtalte oljetoppmøtet i Doha i Qatar førstkommende søndag. Der skal rundt 15 produsentland både innenfor og utenfor oljekartellet Opec forsøke å bli enige om en frys av produksjonen på nivåene fra januar i år.
Flere markedsaktører har de siste dagene relatert prisoppgangen til forventninger om produksjonsfrys.
Råvarestrateg Bjarne Schieldrop i SEB mener imidlertid det er helt andre faktorer enn Doha-møtet som er avgjørende for prisutviklingen:
- Det er ikke der slaget står, sier Schieldrop.
- La oss si at man får en frys på januar-nivået, som var skyhøyt. Om man faktisk holder seg til det nivået, så er det i den forstand bearish, legger han til.
Rebalansering i markedet
Han mener det sentrale for prisutviklingen så langt i år har vært utviklingen i produksjonen utenfor Opec.
- USA-produksjonen er fallende og antall oljerigger i USA er fallende. Det er et marked som er rebalanserende, konstaterer analytikeren.
Han viser til at oljeprisen har beveget seg oppover siden bunnen i januar samtidig som antall aktive rigger i USA har falt tilbake.
- Det er egentlig det som gir hele fundamentet, sier Schieldrop.
Flere risikofaktorer
Prisoppgangen har skjedd på tross av at globale vekstutsikter er blitt svakere i løpet av kvartalet, påpeker han.
- Det er fordi den er basert mer i fundamentale faktorer i oljemarkedet.
Samtidig har dollaren svekket seg med rundt fem prosent siden nyttår, noe som også slår ut i oljekontraktene, som prises i nettopp dollar.
Lavere leveranser fra Nord-Irak, Colombia, Nigeria og Libya har også bidratt til prisutviklingen, mener Shcieldrop.
- Det har hjulpet til å stramme opp markedet mer enn det som ellers ville vært tilfellet, sier Schieldrop.
Fremover ser Schieldrop nedsiderisiko for prisen dersom disse leveransene skulle komme tilbake eller dersom antallet aktive oljerigger i USA begynner å stige igjen som en følge av høyere.
I markedet er det dessuten flere som nå setter pengene på videre oppgang i prisene. Det kan utgjøre en nedsiderisiko i seg selv, mener strategen.
- Investorposisjoneringen er veldig bullish. Om man får et tilbakefall kan man få ganske voldsomme bevegelser nedover, sier Sdhieldrop.
Tror på raskere rebalansering
Meglerhuset Goldman Sachs skrev mandag at en frys av oljeproduksjonen ikke vil gjøre mye for å heve prisene, og til og med kan føre til prissvekkelse, skriver TDN Finans.
Russlands energiminister Aleksander Novak mener på sin side at en avtale om produksjonsfrys vil fremskynde rebalansering av oljemarkedet med rundt seks måneder, melder TDN Finans og viser til en melding fra Bloomberg News tirsdag
Novak sier videre at han ser rebalansering av markedet tidlig i 2017 om en frysavtale inngås. Han anslår at oljeprisen vil ligge på 40-45 dollar per fat i andre halvår i år, og stige mot 50 dollar innen utgangen av 2016. I 2017 anslås oljeprisen til 60-65 dollar per fat.
Les også:
Økonomer: Snart kan det bli full stopp for norsk krone-effekt
Nytt forsøk på å nekte Orkla bruk av «potetgull»
Ferske pristall: - Det er egentlig veldig bra
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.